Witam wszystkich Gwardzistów! Zostałem nowym Dowódcą Gwardii Apostolskiej (sam już nie wiem bo w nominacji pisze dowódca a w ustawie o Gwardii Apostolskiej - Kapitan) No, ale mniejsza o to, dziś publikuję pierwszy wykład na temat HTML. WYKŁAD I
"O czym mowa - Wstęp"
W większości nasze wirtualne społeczeństwo jest uzależnione od stron internetowych bo przecież dzięki nim możemy informować o swojej społeczności bo przecież bez nic nie można mówić o świecie wirtualnym. I dlatego też mowa o podstawowym języku: HTML.
Wydaje się on trudny bo sam uważałem, że nie można tego pojąć. Mogę jedynie powiedzieć, że trzeba wierzyć w swoje możliwości i trzeba chcieć!
"Co jest mi potrzebne do stworzenia pierwszej strony internetowej?"
Potrzebny jest notatnik i jakaś przeglądarka internetowa na której będziemy mogli zobaczyć swoje robocze dzieło. Teraz możesz siebie nazwać "webmasterem" bo zasadniczo rozpoczynasz swoją przygodę z tworzeniem witryn internetowych, jak widzisz nie wymaga to wielkiego sprzętu... "Rozkład na czynniki"
Rozkładamy HTML na czynniki, chodzi o to by pokazać Ci z czego składa się ten język. Składa się on ze znaków tekstowych pewnie wiesz, że strona posiada grafikę by witryna była ładna jaki tabele oczywiście jest wiele innych możliwości, ale o tym teraz nie będziemy mówić. "Teraz spróbujemy stworzyć prostą stronę internetową:"
Zauważyłeś pewnie to: <title></title> - są to znaczniki, możemy też to nazwać tagami. Jest to wyraz, który jest otwarty <znacznik > i zamknięty </znacznik>. Zauważyłeś też dwie sekcje </head> i <body>. Ta pierwsza sekcja HEAD informuje nas, że w jej wnętrzu możemy umieścić tytuł dokumentu, a druga sekcja BODY informuje nas, że to właściwa treść, która będzie wyświetlana w przeglądarce.
Przyszedł czas by zapoznać się z resztą znaczników.
"Funkcja innych znaczników"
<h1> - mówi nam o dużym nagłówku <h2> - mówi nam o mniejszym nagłówku <h3> - mówi nam o najmniejszym nagłówku <a> - link <b> - tekst pogrubiony <i> - tekst pochylony (napisany kursywą) <p> - akapit
A teraz wzbogacenie sekcji BODY:
<body> <h1>Zostałem webmasterem</h1> <h2>Uczę się tworzyć witryny internetowe w HTML</h2> <p>Potrafię <i>pisać kursywą</i>, <b>pogrubiać</b<u>podkreślać</u> tekst. Zobacz <a href="http://mojastrona.za.pl">moją stronę!</a> </body>
Zapisz to i obejrzyj w swojej przeglądarce. Niektóre tagi mają atrybuty. Tak jest w: <a>. Href jest atrybutem tego tagu na którą ma przenieść nas link (hiperłącze).
Nazwy tagów jak i atrybutów mogą być pisane wielkimi lun małymi literami.
To wszystko na dziś, pierwszy wykład miał za zadanie przedstawić Ci, że HTML nie jest trudny
Lucjusz Cardozo 24/07/2009 20:44 Witam wszystkich, nazywam się Lucjusz Cardozo i chciałbym zamieszkać w tym państwie
Yamamoto Isoroku 20/07/2009 20:34 Wiele osób ma mylne wyobrażenie wirtualnych państw. Należy im wyjaśnić co i jak.
Marco kard de Zepp SJ 20/07/2009 10:50 duchownym. Wtedy możesz zostać wysłany z misją do jakiegoś kraju lub coś w tym guście Jak tu żyć? Tak, jak żyłbyś w Watykanie. Najlepiej udzielaj się na forum, zawsze możesz też poprosić nas o pomo
Marco kard de Zepp SJ 20/07/2009 10:49 Jest z lekka nieaktualny Ale wygląda to ogólnie tak, że możesz tu działać jako świecki w jakichś własnych inicjatywach, lub skończyć studia (zgłoś się na forum w dziale Uniwerstetu) i zostać duchow
Bercik91 19/07/2009 23:27 A jest jakis poradnik jak tu zyc?
kard Lorenzo de Medici 19/07/2009 12:34 W to się nie gra, nie jest to gra ale wirtualne państwo.