| Autor |
II SL-Bulla o Dworze Patriarszym i hierarchii kościelnej. |
Sykstus I
Super Administrator

Post�w: 181
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 27-04-2009 18:40 |
|
|
Drodzy Bracia, przedstawiam wam kolejną Bullę lecz ta jest wyłączona spod głosowania soborowego. Owa Bulla dotyczy mego dworu i hierarchii kościelnej dlatego, też pozwoliłem sobie na jej automatyczne uchwalenie.
Bulla o Dworze Patriarszym i hierarchii kościelnej.
Art. 1 1. Bulla ta reguluje wszystkie sprawy związane ze strukturą i administracją Dworu Patriarchalnego, oraz hierarchię kościelną i tytuły honorowe.
Księga I-Dwór Patriarszy
Art. 2 Dwór Patriarszy pełni funkcje pomocnicze, wykonując zadania wyznaczone przez Patriarchę.
Art. 3 1. Dwór Patriarszy dzieli się na: a) Kurię Patriarchalną b) Szambelana Patriarszego c) Prywatny Sekretarza Jego Świątobliwości
Art. 4 1. Do kompetencji Kurii Patriarszej należy: a) pośredniczenie w kontaktach pomiędzy Patriarchą a obywatelami, bądź przedstawicielami państw obcych. b) koordynowanie działalności Dworu Patriarszego. c) administrowanie dziennikiem urzędowym Państwa Kościelnego. d) redagowanie dokumentów oraz pism urzędowych Patriarchy.
Art. 5 1. Na czele Kurii Patriarchalnej stoi Sekretarz Kurii. 2. Sekretarza Kurii powołuje i odwołuje Patriarcha wedle własnego uznania. 3. Art. 6 1. Szambelan Patriarszy jest ceremoniarzem wszystkich religijnych uroczystości z udziałem Patriarchy. 2. Szambelan Patriarszy powoływany i odwoływany jest przez Patriarchę. 3. Do kompetencji Szambelana Patriarszego należy: a) przygotowywanie przebiegu uroczystości z udziałem Patriarchy. b) koordynowanie przebiegu ww. uroczystości.
Art. 7 1. Prywatny Sekretarz Jego Świątobliwości pełni funkcję doradcy oraz rzecznika prasowego Patriarchy. 2. Sekretarza powołuje i odwołuje Patriarcha.
Księga II-Hierarchia i tytuły honorowe.
Art. 8
1. Tytułami Państwa Kościelnego są, w hierarchii od najwyższego, wraz z przysługującym zwrotem grzecznościowym: a) Patriarcha, Jego Świątobliwość, b) Kardynał, Jego Eminencja, c) Arcybiskup, Jego Ekscelencja, d) Biskup, Jego Ekscelencja, e) Protonotariusz Apostolski, Infułat, f) Prałat Jego Świątobliwości, Monsignore, g) Ksiądz.
Art. 9
1. Patriarcha może nadać tytuł honorowy obywatelowi państwa obcego, w uznaniu zasług na rzecz Stolicy Apostolskiej, rozwoju współpracy międzynarodowej, bądź osiągnięć w dziedzinie sztuki, kultury i nauki. 2. Tytuł honorowy nie wiąże się z uprawnieniami politycznymi, oraz zobowiązaniami wobec Stolicy Apostolskiej.
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc
Edytowane przez Sykstus I dnia 27-04-2009 18:57 |
|
| Autor |
RE: II SL-Bulla o Dworze Patriarszym i hierarchii kościelnej. |
ks prof Victorjos kard de Zepp
U�ytkownik

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 29-04-2009 07:05 |
|
|
Jako, że mój głos coraz mniej się jużtutaj liczy, pozwolę sobie nie skomentować.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 29-04-2009 09:36 |
|
|
Wasza Świątobliwość przepraszam, że w tym temacie ale mam pytanie do Brata Victora. Kardynale de Zepp czemu sądzisz, iż twój głos się nie liczy?
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 29-04-2009 15:37 |
|
|
Mhm... Zabrzmiało to troszkę jak prowokacja. Niemniej jednak, może przedstawi Wasza Eminencja swoje obiekcje? 
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 29-04-2009 18:46 |
|
|
|
Mnie pomysł z tytułami honorowymi niezbyt się podoba .Bracia powiem jedno (nie do tematu) jest jeszcze mniejsza aktywność niż była przed soborem |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 29-04-2009 21:34 |
|
|
Ekscelencjo Biskupie du Vallon proszę się nie ośmieszać. Biskup zapewne nie należy do najaktywniejszych osób w naszej wspólnocie, resztę zachowam dla siebie. Mi owa Bulla odpowiada.
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
| Dodane dnia 29-04-2009 22:33 |
|
|
Ja nie mam nic przeciwko. Zdanie się liczy, ja także doradzam czasem Jego Świątobliwości prywatnie, nie zawsze na forum, czasem się nie zgadza ze mną, ale w sumie sam należałem do grona jego elektorów - uczestniczyłem w konklawe, które wyniosło go na tron i dało triregnum - więc muszę respektować jego wyższość.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Arcybiskup Pietro Mancini
U�ytkownik
Post�w: 242
Data rejestracji: 27.01.09 |
| Dodane dnia 29-04-2009 23:49 |
|
|
W imieniu Towarzystwa Jezusowego udzielam oficjalnie poparcia naszej wspólnoty dla tej bulli.
(-) Arcybiskup Pietro Mancini |
|
| Autor |
x Massimiliano de Medici
U�ytkownik
Post�w: 68
Data rejestracji: 26.12.08 |
| Dodane dnia 30-04-2009 16:48 |
|
|
a ja głosuję Za ;] Widzę, że mój dawny pomysł wchodzi w życie 
(--)\r\nks Massimiliano de Medici\r\nStrażnik Pieczęci Zagranicznej\r\nPaństwa Kościelnego Rotria |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 30-04-2009 17:20 |
|
|
|
A czy ja mówie ,że ja aktywnie działam ? Nie ,niestety nie i nie ośmieszam się tylko mówie jak jest .A Bulla jest dobra (a pomysł z tytułami no trudno to wola JŚ) |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 02-05-2009 03:26 |
|
|
Mówię, ze mój głos się mniej liczy, bo jak próbowałem negocjować w sprawie "Bulli Węgielnej", to w trakcie debaty zamknięto ją i ogoszono głosowanie,
Co dozastrzeżeń w tej bulli: 1. Zamiast utworzyć jeden wielki ośrodekasystujący Patriarsze, robi się trzy małe, które pewnie wogóle nie będą aktywne. 2. Nie ma sensu wprowadzać tytułu Prałata i Protonotariusza, bo jest to tylko wprowadzanie kolejnych nicnieznaczących podziałów. Powinniśmy zostać przy wikarym i proboszczu.
Jak już się wypowiadam, to powiem szczerze, że nie podoba mi się nadanie Bratu Mchaelowi tytułu kardynała, bo nic nie zrobił dla Rotrii ani dla Kościoła tak wielkiego, żeby otrzymał najwższąnagrodę rotryjską. Poza tym nie jest on awet duchowym.
I jeszcze jedno: z czjego rozkazu zostały pousówane wszystkie nieobwiązujące akty prawne? Idiotą tejosoby nie azwę, bo obawiam się, że był to sam JŚ, ale powiem że było to idiotyczne zachowanie. Usówając te aky prawne zosała usunięta (bezpowrtnie) część naszego dziedzictwa narodowego, które powinno być chronione. Wzory naszego dawnego prawa (jak Prawo Dworskie czy poprzednie Konstytucje) przepadły bezpowrotnie a pamięć o tych "dziełach sztuki prawa" z czasem zaniknie.
Cieszę się, że mogłem wyznać co mi na seru leży. Bóg zapłać.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 02-05-2009 09:21 |
|
|
Mi też osobiście nie podoba się to, że brat Michael otrzymał tytuł kardynała, ponieważ nic nie wniósł do naszej wspólnoty - no, ale to przecież taki dobry gest...
Tak jak brat Victor powiedział część Dziedzictwa Narodowego przepadło no i moim zdaniem też nie było to dobrym wyjściem.
Edytowane przez Percip dnia 02-05-2009 09:23 |
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

| Dodane dnia 02-05-2009 11:18 |
|
|
Basta ! Bracia jeśli nie wiecie to nie mówcie głupot, wszystkie akty prawne są zachowany w archiwum którego nie widzicie. Druga spraw to nominacja kardynalska, która wedle mego mniemania jest zasłużona z reszty nie muszę się tłumaczyć.
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
| Dodane dnia 02-05-2009 17:07 |
|
|
Z tego co mi wiadomo, Bulla Węgiena, której dziecko to III Państwo Kościelne, to owoc pracy Najjaśniejszego Pana Sykstusa I i właśnie Brata Michaela. Co do aktów prawnych, powiem szczerze, że nie dziwię się Braciom, że tak zareagowaliście. Wasza Świątobliwość, może warto bardziej nas informować? Przepraszam, że zwracam uwagę.
Ja nie powiedziałem nic, bo wiem, że jest jeszcze stara strona, na której są wszystkie akty prawne niemalże.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 02-05-2009 17:09 |
|
|
|
Nawet gdyby była to wspólna praca to chyba za mało na kardynała.Ale JŚ inaczej uznał.Zgadzam się z Braćmi co do aktów |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 02-05-2009 17:25 |
|
|
Ja krótko odnośnie tytułów i funkcji, który nieświadomie przywołał tutaj Jego Eminencja Victor kardynał de Zepp.
Osobiście projektowałem tę Bullę i poczuwam się do obowiązku jakim jest jej obrona. Więc od początku:
1. Kuria Patriarsza- 3 z 4 kompetencji Kurii będą jak najbardziej praktykowane i osobiście dopilnuję tego by ta Sekretarz Kurii aktywnie je wypełniał.
2. Szambelan- jest wyraźnie napisane: art. 6 pkt. 1
Szambelan Patriarszy jest ceremoniarzem wszystkich religijnych uroczystości z udziałem Patriarchy. Oznacza to tyle, co jego urzędowanie i funkcjonowanie podczas ceremonii z udziałem Patriarchy. Pojawią się pytanie, kiedy będzie JŚ występował. Np. przy udzieleniu sakry biskupiej, tak jak to przewiduje Bulla o Święceniach, Konsekracjach i Nominacjach, która niebawem ujrzy światło dzienne. Szambelan ma działać wtedy, kiedy są takie ceremonie. I tego też dopilnuję.
3. Prywatny Sekretarz JŚ- jak niektórzy zauważyli to ja. Nie można na razie mi zarzucić, jak i temu urzędowi, że jest on nieaktywny. Prywatny Sekretarz ma być ustami, oczami, a czasami nawet dłońmi JŚ, co też mam zamiar wykonywać osobiście. 
4. Kardynał von Liechtenstein- tutaj przedstawiłem swoje obiekcje Jego Świątobliwości. Proszę mi wierzyć, że tak samo mi nie odpowiada jego nominacja, jak Wam.
5. Wraz z Jego Świątobliwością projektowałem tę Bullę. Bulla ta przewidywała dodanie tylko tytułu Prałata. Protonotariusz Apostolski został dodany bez mojej wiedzy, co także mi nie odpowiada.
6. Niebawem światło dzienne ujrzy Bulla o Funkcjach Kościelnych. JE Victor kard. de Zepp przywołał do Proboszcza- to tylko funkcja, a nie+ tytuł. Proboszcz, oczywiście, znalazł miejsce w nowej Bulli.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 06-05-2009 01:00 |
|
|
Oczywiście, nie musi się WŚ tłumaczyć, ale napewno większą sympatię zskałby gdyby był bliżej luzi i informował o swoich działaniach.
A czemu nie widzimy tych aktów pawnych? Po co one nam, skoro nie mamy do niego dostępu?
Lepszym wynagrodzeniem byłby Order Apostolski. Gdyby Brat Michael był osobą duchowną, to jeszcze bym to przemiczał, ale nie jest nią, napisał w Rotrii jeden post. I więcej go nie widać.
Czyli Szambelan jest ówczesnym Mistrzem Ceremonii?
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

| Dodane dnia 06-05-2009 12:40 |
|
|
Jak już wcześniej wspomniałem nie muszę się tłumaczyć. Drogi Bracie stare akty prawne są ukryte by nie wprowadzały zamieszania w dzienniku prawa oraz w dziale ostanie artykuły, ale jeśli zajdzie taka potrzeba mogę je w każdej chwili udostępnić. Po za tym to nie jest miejsce do tego typu dyskusji.
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc
Edytowane przez Sykstus I dnia 06-05-2009 12:43 |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 06-05-2009 14:06 |
|
|
Ja chciałem zwrócić na mały błąd : Prywatny Sekretarza Jego Świątobliwości Ale to szczegół oprócz tego jestem za Bulla .A co do nominacji to możemy ją uważać za niesprawieliwą jako ludzie ale jako poddani i duchowni musimy słuchać Patriarchy |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 16-05-2009 04:17 |
|
|
Jak nie chce Ojciec dyskutować, to proszę bardzo, zamknę się.
Dodam tylko, że nominacja Brata Michaela nie jest już ważna, bo minęło już siedem dni.
|