| Autor |
Kazania |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 28-04-2009 15:51 |
|
|
Wasza Świątobliwość Czcigodni Kardynałowie Umiłowani Biskupi Drodzy Księża
Przyszedł czas na rozważanie kwestii kazań. Jak wiemy Nasze, rotryjskie kazania są podstawową formą ewangelizowania mikronacji. W Państwie Kościelnym możemy dostrzec wiele tendencji, dążących do zapomnienia o czymś takim jak kazania, a przecież to one są w mikronacjach kamieniem milowym w kwestii ewangelizacji.
Dlaczego tak się dzieje? Przecież jest kalendarz kazań i na każdą niedziele lub święto byli przydzieleni kaznodzieje. I co? Pustka. Widać tutaj jak ktoś podchodzi do powierzonych mu obowiązków, tzn. daje wyraźny przykład swojej niekompetencji, nieodpowiedzialności oraz ignorowania Rotrii.
Pewnie często się dziwicie dlaczego słychać głosy: Rotria nic nie robi, a Wy się oburzacie i mówicie: jak to nic nie robi? Praca w Państwie wrze. I w tym jest sęk. W kraju i owszem: co chwile zmiany, nawet teraz.. Ale znając zamiary Jego Świątobliwości jest w tym nuta usprawiedliwienia obecnych reform. Właśnie są zmiany w Państwie Kościelnym, a poza granicami nie widać żadnej działalności, takiej jaką powinien legitymować się v-Kościół.
Dlatego wzywa i apeluję! Bracia! Nie raz już powtarzałem... Zacznijmy pracować, a zaczną Nas inaczej postrzegać. Pisz kazania z głębi serca! Tłumaczmy Biblię, tak jak my ją rozumiemy!
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
RE: Kazania |
ks prof Victorjos kard de Zepp
U�ytkownik

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 29-04-2009 07:03 |
|
|
W 100 procentach stoję za Bratem. Wcześniej rozpisując kalendarz, wpsiywałem każdemu tak, eby było po równo. Teraz wydaje mi się, że trzeba dawać kazania tym, którzy je będą pisać, a tym którzy nie wywiązują się - hańba.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 29-04-2009 10:20 |
|
|
Zgadzam się z Braćmi ale osobiście nie posiadam talentu kaznodziejskiego.
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 29-04-2009 15:35 |
|
|
Cóż.. trzeba zacząć komponować kalendarz kazań na Maj. 
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 29-04-2009 18:38 |
|
|
|
Pprzepraszam ,że nie opublikowałem kazań na czas .Wdety kiedy przyjąłem ten obowiązek nie wiedziałem ,że mnie nie będzie a za tą niedziele za chwile opublikuje kazanie |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 29-04-2009 22:29 |
|
|
Też się zgadzam. Uważam jednak, że czasem wena jest, a czasami nie ma. Może lepiej wyznaczyć ilość kazań każdemu duchownemu na miesiąc i kiedy będzie miał chęć, napisze. Wtedy będą one sensowne i prosto z serca.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 01-05-2009 11:47 |
|
|
Ech... Nie ma co tutaj kombinować. Kalendarz kazań jest prostą formą określania kto ma pisać kiedy kazania. Mniemam, że jeśli zastosujemy się do koncepcji kard. de Zeppa lub bp. du Vallona to nie pojawią się żadne kazania.
Są cztery kazania średnio na miesiąc do napisania. Najbliższe na tę niedzielę. Ja deklaruję się napisać właśnie te.
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 01-05-2009 23:14 |
|
|
Proszę. Jednakże, według mojej koncepcji kazania musiałyby się pojawiać, np. każdy ma napisać jedno w miesiącu. Po prosyu terimn byłby do wyboru.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 02-05-2009 03:14 |
|
|
Bracia, Z powodu nawału obowiązków nie mogę skomponować kalendarza na maj. Wiem że i tak już późno o tym informuję, ale wybaczcie. Czy którś z Braci mógły stworzyć kalendarz na maj?
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 02-05-2009 15:36 |
|
|
|
Ja chciałbym to zrobić jeśli oczywiście ,moge |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 02-05-2009 15:36 |
|
|
|
Ja chciałbym to zrobić jeśli oczywiście ,moge |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 02-05-2009 17:02 |
|
|
Proszę, Bracie.
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 02-05-2009 17:26 |
|
|
Aby Jego Ekscelencja du Vallon mógł to zrobić to potrzebni mu są ludzie, czyż nie? 
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 02-05-2009 17:33 |
|
|
|
Oczywiście dlatego jeśli ktoś chce napisać kazanie,prosze się zgłosić na 11219653 ustalimy termin publikacji kazania |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 03-05-2009 18:36 |
|
|
J 14,1-12
Niech się nie trwoży serce wasze. Wierzycie1 w Boga? I we Mnie wierzcie! 2 W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce. 3 A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem. 4 Znacie drogę, dokąd Ja idę». 5 Odezwał się do Niego Tomasz: «Panie, nie wiemy, dokąd idziesz. Jak więc możemy znać drogę?» 6 Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem2. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. 7 Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście». 8 Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». 9 Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych3 dzieł. 11 Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! 12 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca.
Bracia i Siostry W tych słowach odnajdujemy tajemnicę nie tylko całego katolicyzmu, ale i chrześcijaństwa. Sam Jezus mówi, że w Nim jest Ojciec. Kto zna Jezusa, zna jego Ojca. I to jest ta tajemnica. Tajemnica, którą być może rozwiążemy po śmierci. Jezus Chrystus apeluje by się nie bać. Zacytuję Jana Pawła II: rNie lękajcie się!r1;, tak i Jezus do Nas woła rNiech się nie trwoży serce waszer1;. Nie bójmy się i zaufajmy Jezusowi, jemu się zawierzmy, a zawierzymy się, także Jego Ojcu, Naszemu Bogu Ojcu Wszechmogącemu. Jezus w tej części ewangelii wg. św. Jana mówi, że w Niebie jest dla Nas miejsce, dla każdego, bo mieszkań jest wiele. Jezus nie kłamie, a kto mu uwierzy będzie zbawiony, a kto nie, ten zostanie potępiony. Wiemy dobrze, że Chrystus jest Naszym najwspanialszym przyjacielemr30; i tak jak w normalnym, realnym życiu spotykamy tego jednego, wymarzonego przyjaciela musimy mu zaufać! Bo w Nim możemy pokładać tę ufność, tę nadzieje. Często od niego chcemy usłyszeć słowa pocieszenie, otuchy lub rozwiania Naszych wątpliwości.
Amen.
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 03-05-2009 19:18 |
|
|
Bóg zapłać.
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 06-05-2009 00:50 |
|
|
Nie wiem czy jest to miejsce na głoszenie kazań, ale Bóg zapłać.
|