| Autor |
Rozkazy Wielebnego Ojca Sykstusa I! |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 20-02-2009 00:31 |
|
|
Kuria Rotryjska z polecenia Jego Świątobliwości Patriarchy Sykstusa I.
Jego Świątobliwość oznajmia co następuje:
1. Czcigodni Bracia, z woli Wielebnego Ojca Sykstusa nakazuje się, sporządzenie listy wiernych ora chętnych do wstąpienia w stan duchowny na terenie Stolicy Apostolskiej. Jego Świątobliwość zadanie to powierza Ekscelencji kardynałowi Victorowi de Zepp. 2. Jego Świątobliwość prosi umiłowanych Braci aby w tym temacie zamieszczali wszystkie pytania tyczące się powyższego rozkazu.
Z upoważnieniem Patriarchy: (-) kard. Lorenzo de Medici
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
RE: Rozkazy Wielebnego Ojca Sykstusa I! |
Ojciec Marcin Przystawski SJ
U�ytkownik

Post�w: 45
Miejscowo��: Gołdap
Data rejestracji: 18.02.09 |
| Dodane dnia 20-02-2009 14:32 |
|
|
Do Kardynała Victora de Zepp:
Wasza Eminencji zgłaszam sie jako kandydat do wstąpienia w stan duchowny.
Z Panem Bogiem
"feci, quod potui, faciant meliora potentes"\r\n\r\n\r\n\r\nKs. mgr Marcin Przystawski |
|
| Autor |
Arcybiskup Pietro Mancini
U�ytkownik
Post�w: 242
Data rejestracji: 27.01.09 |
| Dodane dnia 20-02-2009 14:41 |
|
|
Wasza Ekscelencjo!
Chciałbym skierować do Ekscelencji pytanie, czy ja jestem duchownym, mimo że nie skończyłem studiów, a zajmuję stanowisko generała Zakonu Braci Dobrej Nowiny.
(-) Arcybiskup Pietro Mancini |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

| Dodane dnia 20-02-2009 14:57 |
|
|
Czcigodny Bracie!
Jako, iż jesteś generałem Zakonu Braci Dobrej Nowiny w pewnym stopniu przynależysz do stanu duchownego lecz nie do końca ponieważ nie posiadasz święceń duchownych. Kler v-Stolicy Apostolskiej dzieli się na dwie kasty duchownych z święceniami oraz duchownych nie posiadających święceń. Jeśli osoba świecka ukończy teologię może wstąpić w stan duchowny i uzyskać święcenia co czyni ją bardziej uprzywilejowaną tym samym umożliwiając dalszy awans społeczny w hierarchii kościelnej.
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 20-02-2009 16:05 |
|
|
Jest dokładnie tak, jak mówi Brat Lorenzo.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 21-02-2009 12:14 |
|
|
W imieniu Brata Prefekta Victora de Zepp:
Raport Prefektury Rotryjskiej ws. Aktywności Diecezjalnych
Wstęp
Report ten sporządzony został dnia dwudziestego lutego Roku Pańskiego dwa tysiące dziewiątego na terenie siedmiu diecezji Rotryjskiego Kościoła. Ma on na celu skontrolowanie działalności Biskupów w tych siedmiu diecezjach i zarekomendowanie zmiany Biskupa lub pozostawienia go na stanowisku. Kontrola polega na sprawdzeniu ile kazań publikowanych na stronie Kościoła Rotryjsko-Katolickiego zostało przesyłanych do wiernych w poszczególnych diecezjach. Sprawdzana została działalność diecezji od zmiany Biskupów, to jest od 21 stycznia 2009 roku. Na stronie Kościoła zostało opublikowane siedem kazań.
Archidiecezja Elderlandzka Królestwo Elderlandu na forum swoim nie posiada działu przeznaconego dla swojej archidiecezji. Istnieje Ambasada Rotrii, w której powinny ukazywać się kazania. Od czasu powołania nowego Arcybiskupa - Lorenza kardynała de Mediciego - nie ukazało się żadne kazanie. Prefektura Rotryjska rekomenduje odwołanie Arcybiskupa i powołanie nowego, aktywniejszego.
Archidiecezja Surmeńska W dziale Kościoła Rotryjsko-Katolickiego na forum Królestwa Surmeńskiego ukazało się wszystkie siedem kazań oraz Encyklika Jego Świątobliwości Aleksandra I. Prefektura Rotryjska rekomenduje pozostawienie Arcybiskupa Surmenii - księcia profesora Victor kardynała de Zeppa - na stanowisku.
Diecezja Pięciopolska W dziale Kościoła Rotryjsko-Katolickiego nie zostało opublikowane żadne kazanie od czasu zmiany Biskupa na Lorenza kardynała de Mediciego. Pojawiło się tylko powitanie nowego Biskupa oraz informacja o abdykacji Jego Świątobliwości Aleksandra I. Prefektura Rotryjska rekomenduje odwołanie Biskupa i powołanie nowego, aktywniejszego.
Diecezja Trizondalska W Diecezji Trizondalskiej zarządzanej przez Biskupa Percipa Fridericha kardynała Rambaziego nie ukazało się żadne kazanie. Ukazała się jedynie Encyklika Jego Świątbliwości Aleksandra I oraz temat o pielgrzymce do Księstwa Trizondalu. Jednak obydwa tematy zostały dodane przez Marca kardynała de Zeppa. Prefektura Rotryjska rekomenduje odwołanie Biskupa i powołanie nowego, aktywniejszego.
Diecezja Skarlandzka Diecezja Skarlandza jest zarządzana przez doktora Tomasza kardynała Du vallona. Od dnia 21 stycznia 2009 roku ukazały się tylko dwa kazania. Biorąc pod uwagę że jest to jedna z najaktywniejszych rotryjsko-katolickich diecezji, Prefektura Rotryjska rekomenduje zwiększenie aktywności Biskupa Skarlandu pod groźbą rekomendacji odwołania z urzędu.
Diecezja Polsko-Litewska Biskupem Polski i Litwy jest Percip Friderich kardynał Rambazi. Od dnia powołania nie ukazało się żadne kazanie. Nie istanieje żaden dział dla Kościoła Rotryjsko-Katolickiego, lecz jest wspólna ambasada dla wszystkich państw. Prefekturze nie są znane żadne działania Biskupa Polsko-Litewskiego w sprawie uzyskania działu na forum Królestwa. Prefektura Rotryjska rekomenduje odwołanie Biskupa i powołanie nowego, aktywniejszego.
Misyjna Diecezja Austro-Węgierska Biskupem Misyjnym Diecezji Austro-Węgierskiej był dotychczasowo Karl Gregor kardynał Habsburg-Lotaryński. Od dnia zmiany nie ukazało się żadne kazanie. Jako iż Biskup Misyjny został wybrany Patriarchą Rotryjsko-Katolickim, nie będę rekomendował zmiany Biskupa, ponieważ zmiana i tak nastąpi. Aczkolwiek gdyby Biskup nie został wybrany Patriarchą, Prefektura Rotryjska rekomendowałaby odwołanie Biskupa.
Zakończenie Podsumowując, Prefektura Rotryjska jest bardzo zasmucona wynikiem powyższego raportu. Z siedmiu badanych diecezji, tylko dwie wykazały jakąkolwiek aktywność w przekazywaniu Słowa Bożego wiernym na terenie swojej diecezji. Z tych dwóch tylko jedną można określić jako sprawną. Przez ostatni miesiąc, w każdej diecezji powinno ukazać się siedem kazań, a nie zero, jak to jest w większości przypadków. Prefektura Rotryjska apeluje aby wypełniać swoje zadanie efektywnie jeżeli przyjęło się godność biskupią, bo nie jest to tylko przywilej, ale przede wszytskim obowiązek.
(-) ks. prof. Victor kard. de Zepp, Prefekt Rotrii
Dołączam się do apelu Brata Prefekta. Bracia, pobudka! Nasza aktywność poza Rotrią jest praktycznie żadna!
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae
Edytowane przez Marco kard de Zepp SJ dnia 21-02-2009 12:41 |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

| Dodane dnia 21-02-2009 12:26 |
|
|
Kuria Rotryjska w imieniu Jego Świątobliwości Sykstusa I dziękuje za powyższy raport. Oświadczamy również, że raport będzie zaopiniowany przez Świątobliwego Ojca Sykstusa.
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

Post�w: 181
| Dodane dnia 21-02-2009 12:54 |
|
|
Drogi Bracie Prefekcie !
Na początku chciałbym Ci podziękować za sporządzenie raportu, niestety jestem zawiedziony postępowaniem innych Braci. Raport jasno pokazuje, że misja chrystianizacji państw konkordatowych i biskupstw misyjnych poszła w zapomnienie a kler stał się utytułowaną jednostką, która zapomina o zbawiennej misji ewangelizacyjnej. Dlatego też nakazuję Kamerze Apostolskiej i Prefekturze regularną kontrolę wszystkich diecezji i archidiecezji, gnuśnych biskupów i pozostałych hierarchów czeka surowa kara.
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 21-02-2009 12:58 |
|
|
Pragnę przypomnieć, że większość biskupów złamała wręcz prawo, gdyż istnieje soborowy nakaz publikacji kazań.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 21-02-2009 13:02 |
|
|
Tylko chciałem powiedzieć co do raportu wiem ,że diecezja ma małą aktywność ale gdy byłem jeszcze proboszczem parafi w Skarlandzie trzy kazania opublikowałem ale to nie umniejsza mojej nieaktywności.A co do Brata Mancini trzeba być magistrem Teologii ,nie przesłał Pan jeszcze jednej z pracy jest Brat na etapie pisania pracy przedmagisterskiej.
Edytowane przez Abp Tomasz du vallon SJ dnia 21-02-2009 13:08 |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 21-02-2009 14:13 |
|
|
Wiem, że moja aktywność mała, ale nie chcę być w diecezji Trizondalskiej natomiast w Polsko-Litewskiej tak.
Postaram się już od tej pory publikować każde kazanie bo wstyd mi jest później czytać taki raport o mojej diecezji.
|
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 22-02-2009 14:07 |
|
|
Trizondal chętnie obejmę ja.
Ponadto zapowiadam, że od dziś Kamera będzie kontrolować Prymasów. Każdy ma trzy dni na opublikowanie kazania z Rotrii u siebie (wyjątkiem jest, jeżeli ktoś weźmie urlop). Jeżeli tego nie uczyni, Kamera będzie zgłaszać sprawę Kongregacji Świętego Oficjum.
|