| Autor |
RE: List do kardynałów. |
juan samir
U�ytkownik
Post�w: 16
Data rejestracji: 30.04.09 |
| Dodane dnia 09-05-2009 17:38 |
|
|
|
W świecie realnym również istnieją odłamy tej samej religii.. więc jakichś prymatów i wyłączności rościć sobie nie można. |
|
| Autor |
Klotard Francesco del Giudice
U�ytkownik

Post�w: 81
Data rejestracji: 03.05.09 |
| Dodane dnia 09-05-2009 19:55 |
|
|
|
Nie jakichś prymatów bo prymat jest tylko jeden. Zadajmy dlaczego istnieją rozłamy? Bo komuś coś się nie podobało, ktoś uważał inaczej. Te odłamy powstawały nie dlatego, że było to w woli Bożej tylko dlatego, że ludzie nie umieli ze sobą rozmawiac nie rozumieli tak naprawdę istoty. Nie chcieli nawzajem słuchać swoich racji. Fakt, że wina leży po obu stronach ale po co łamać, dzielić coś co powinno być razem, złączone. Kościół jest Jeden Święty Katolicki iApostolski i powinien taki pozostać jako Jedna owczarnia złączona z Jednym Pasterzem. Tu sobie nikt nic nie rości. |
|
| Autor |
Adrian Marcin Trydencki
U�ytkownik
Post�w: 39
Data rejestracji: 25.04.09 |
| Dodane dnia 09-05-2009 20:02 |
|
|
Może zakończmy to dyskusję deklaracją o wzajemnej tolerancji i w miarę możliwości współpracy, choćby dyplomatycznej. Mam nadzieję, że dojdzie w koncu do podpisania traktau 
(-) Adrian Marcin Trydencki, \r\nPodkanclerz Dyplomacji Monarchii Neverwerld,\r\nMagister teologii Uniwersytetu Lwowskiego. |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 09-05-2009 21:14 |
|
|
|
Panie Podkanclerzu ja rzadnej deklaracji tolerancyjnej, dyplomatycznej podpisać nie mogę, a szanować bedę zawsze każdego, gdyż jest wpisane w moją wiarę ale nie mogę się zgadzać i dopuszczać do sytuacji, kiedy Kościół jest zagrożony schizmą, herezją czy rozłamem. Jedna owczarnia, Jeden pasterz. Mam nadzieję że grono Kardynalskie odpowie na Waszejmości pytanie |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 09-05-2009 21:56 |
|
|
Wnoszę o zamknięcie wątku.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
Adrian Marcin Trydencki
U�ytkownik
Post�w: 39
Data rejestracji: 25.04.09 |
| Dodane dnia 09-05-2009 22:53 |
|
|
Schizma już nastąpiła, jednak nadal istniej możliwość dyskusji i wymiany poglądów. Może warto powołać jakąś Radę Ekumeniczną?
(-) Adrian Marcin Trydencki, \r\nPodkanclerz Dyplomacji Monarchii Neverwerld,\r\nMagister teologii Uniwersytetu Lwowskiego. |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 10-05-2009 00:11 |
|
|
Nie ma żadnej schizmy. Powstał nowy Kościół i tyle. Nie połączony w ogóle z Rotrią. Proszę to wreszcie zrozumieć.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
juan samir
U�ytkownik
Post�w: 16
Data rejestracji: 30.04.09 |
| Dodane dnia 10-05-2009 08:40 |
|
|
|
Percian de Wega napisał/a: Nie ma żadnej schizmy. Powstał nowy Kościół i tyle. Nie połączony w ogóle z Rotrią. Proszę to wreszcie zrozumieć.
I to zdanie popieram. Neverwerld uznał, że chce zbudować swoją wspólnotę, i prawa tego nei można im w żaden sposób zabronić. |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 10-05-2009 09:27 |
|
|
Schizma od gr. σχίζω, σχίσμα oznacza rozdarcie, rozszczepienie. Schizma w znaczeniu teologicznym polega na świadomym wyłamaniu się spod posłuszeństwa papieżowi jako głowie Kościoła albo na oderwaniu się od Kościoła.
Schizma może być czystą, lub połączoną z herezją. W pierwszym wypadku schizma jest uchyleniem się od posłuszeństwa papieżowi, lub zerwaniem z Kościołem bez naruszenia nauki katolickiej. W drugim wyłamanie się od posłuszeństwa łączy się z odrzuceniem kilku lub choćby jednego tylko artykułu wiary. Powodem schizmy nie są na pierwszym miejscu sprawy doktrynalne, lecz różnica zdań co do autorytetu i ustroju w Kościele.
Kan. 751 Kodeksu Prawa Kanonicznego: schizma to odmowa uznania zwierzchnictwa Biskupa Rzymskiego lub utrzymywania wspólnoty z członkami Kościoła, uznającymi to zwierzchnictwo.
Edytowane przez Klotard Francesco del Giudice dnia 10-05-2009 09:27 |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 10-05-2009 09:45 |
|
|
|
Adrian Marcin Trydencki napisał/a: Ogłaszam powstanie Kościoła Powszechengo, którego głową został JKM Karol Never, władca Monarchii Neverwerld.!
Dla mnie o ile jes to wypowiedź autorytatywna i posiada moc prawną jest wypowiedzeniem posłuszeństwa Patriarsze Rotrii a tym samym dokonaniem schizmy
Jeżeli źle rozumiem proszę mi wytłumaczyc na czym polega schizma?? |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 10-05-2009 10:50 |
|
|
|
Schizma od gr. σχίζω, σχίσμα oznacza rozdarcie, rozszczepienie. Schizma w znaczeniu teologicznym polega na świadomym wyłamaniu się spod posłuszeństwa papieżowi jako głowie Kościoła albo na oderwaniu się od Kościoła.
Zgadza się. Ale, żeby oderwać się od Kościoła lub być wypowiedzieć posłuszeństwo papieżowi (Patriarsze) trzeba najpierw być w tym kościele lub być posłusznym papieżowi (Patriarsze). Neverwerld ani nie był posłuszny Patriarsze, ani nie był częścią Kościoła Rotrio-Katolickiego. Dlatego nie można mówić o schizmie... 
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 10-05-2009 12:11 |
|
|
hmm Czcigodny Infułacie
Wydaje mi się, że co innego jest kwestia dyplomatyczna, czyli stosunki między państwami (Monarchia Neverwerld vs. Rotria) a co innego kwestia duchowa, gdzie Patriarcha jest Ojcem wszystkich wierzących nawet tych, którzy nie utrzymują stosunków dyplomatycznych z naszym ukochanym Państwem. Patriarcha jest odpowiedzialny przed Bogiem za każdego wierzącego i wyznającego Katolicki Depozyt Wiary a za takich jak mi wiadomo uznają się także dostojnicy Monarchii Neverwerld więc w momencie kiedy Król ogłasza się głową Kościoła Powszechnego wypowiada nieposłuszeństwo Duchowemu Przewodnikowi i Orędownikowi, który głosi Jezusa Chrystusa.
A jeśli chodzi o Posłuszeństwo to wydaje mi się też to jawić trochę inaczej, ponieważ istnieje w naszej wierze coś takiego jak Posłuszeństwo Wiary i jest do niego zobowiązany każdy wierzący w Jezusa Chrystusa ca to posłuszeństwo należy się Jego Świętobliwości naszemu Patriarsze. A każde działanie, które godzi w Jedność Owczarni (nawet różnych obrządków, ale które są złączona z naszym Patriarchą) jest wypowiedzeniem Patriarsze posłuszeństwa czyli Schizmą
A czym innym jest posłuszeństwo wynikające z tego, że Patriarcha jest np. moim władcą, któremu ślubowałem posłuszeństwo przyjmując obywatelstwo Rotryjskie.
|
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 10-05-2009 12:35 |
|
|
Po zapoznaniu się z wszystkimi wpisami na forum Monarchii Neverwerld-u pozostaje mi tylko jedna odpowiedź SCHIZMA
Świadomie wypowiedzieli nieposłuszeństwo Patriarsze.
|
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 10-05-2009 16:40 |
|
|
Nie ma żadnej schizmy i proszę to wreszcie zrozumieć.
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 10-05-2009 18:25 |
|
|
Jest sobie Kościół Rotryjski z Patriarchą jako głową. I jest sobie nowe państwo, Neverweld. Neverweld NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z NAMI, nikt z nich nie uznawał Rotrii ani Patriariarchy, nie był członkiem Kościoła. Nie było tam Kościoła. Chcieli, aby Rotria wysłała tam kapłanów. Nasi kapłani przybyli i być może MIESZKAŃCY NEVERWELD UZNALIBY KOŚCIÓŁ I PATRIARCHĘ, ale utworzyli WŁASNY KOŚCIÓŁ, W KTÓRYM SĄ LUDZIE WCZEŚNIEJ NIE UZNAJĄCY ŻADNEGO KOŚCIOŁA.
Oni nie odłączyli się od nas. Oni nigdy do nas nie należeli. Po prostu grupka ludzi, nie mająca z nami żadnego związku, utworzyła Kościół.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 11-05-2009 08:48 |
|
|
Ekscelencjo ja rozumiem to wszystko ale to mówimy na płasczyźnie politycznej, dyplomatycznej i tu faktycznie nie ma mowy o żadnej schiźmie i nawet nie mogło by być mowy.
Ale mamy Państwo Neverwerld, które wierzy i wyznaje te same dogmaty wiary i chce duchowej władzy Patriarchy, piszą statut z tym zwiazany my wysyłamy Kapłana czyli mozna powiedzieć, że sa z nami zwiazani poprzez wspólną wiarę a tu nagle z racji, że coś im sie nie podoba mówią, że już nie chcą mieć duchowego przywódcy w osobie naszego Patriarchy, że tworzą własny Kościół. Przecież oni wzieli sobie to co im się podobało z naszej wiary.
A uważam, że jeżeli ktoś wierzy w Jezusa Chrystusa, a tak jest w Kosciele Powszechnym to również jest związany z naszym Patriarchą na mocy Prymatu, Sukcesji który ustanowił sam Chrystus, abysmy My Rotryjczycy strzegli depozytu wiary. A skoro oni tego nie uznają to godzą w jedność Kościoła Chrystusowego a jesli godzą w jedność i się odłaczaja od prawowiernej religii to tworza nową schizmę
Takie jest moje zdanie
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

Post�w: 181
| Dodane dnia 11-05-2009 10:23 |
|
|
Drogi Bracie ! Wypowiem się po raz ostatni w tej kwestii, jako głowa całego kościoła powszechnego w v-świecie nie uznaję kościoła neverwerlandzkiego oraz oświadczam, iż nie jest on częścią Stolicy Apostolskiej. Taka jest moja wola, taka jest wola całego kościoła powszechnego. Schizmy nie ma ! A ty drogi Bracie mógłbyś tego typu rozważania wykładać na uniwersytecie.
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 11-05-2009 11:07 |
|
|
Wasza Świątobliwość z szacunku jaki żywię do Twojej Osoby przyjmuje Twoje zdanie i Twój Wasza Świątobliwość autorytet wystarcza mnie Twemu poddanemu . Dziękuje również za swego rodzaju pochwałę, że rozwazania i moje dysputy nadają się na salony uniwersyteckie. Jesli kiedyś będzie taka możliwość napewno z niej skorzytam
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 11-05-2009 11:44 |
|
|
No wreszcie sprawa została wyjaśniona. Po co tyle gadania na temat Schizmy której nie ma ale i są plusy powyższej dysputy zwiększa ona aktywność i zawsze można dowiedzieć się cos nowego.
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
| Dodane dnia 12-05-2009 17:45 |
|
|
Dyskusje są ważne. Bardzo dobrze, że w Rotrii one kwitną 
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|