Autor Wątek: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 16 LISTOPADA  (Przeczytany 384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vincent Lucchese

• Prezbiter
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-1
    • Email
SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 16 LISTOPADA
« dnia: Poniedziałek, 16 Lis 2009, 21:17:22 »
Słowo Boże:

"Po trzech dniach Paweł poprosił do siebie najznakomitszych Żydów. A kiedy się zeszli, mówił do nich: "Nie uczyniłem, bracia, nic przeciwko narodowi lub zwyczajom ojczystym, a jednak wydany zostałem jako więzień w ręce Rzymian, którzy po rozpatrzeniu sprawy chcieli mnie wypuścić, dlatego, że nie popełniłem nic zasługującego na śmierć. Ponieważ jednak Żydzi sprzeciwiali się temu, musiałem odwołać się do Cezara - bynajmniej nie w zamiarze oskarżenia w czymkolwiek mojego narodu. Dlatego też zaprosiłem was, aby się z wami zobaczyć i rozmówić, bo dla nadziei Izraela dźwigam te kajdany". A oni rzekli do niego: "Nie otrzymaliśmy o tobie ani listów z Judei, ani tez nikt z braci nie przybył i nie oznajmił, ani nie mówił o tobie nic złego. Chcemy jednak usłyszeć od ciebie, co myślisz, co wiadomo nam o tym stronnictwie, że wszędzie spotyka się ze sprzeciwem". Wyznaczywszy mu dzień, w większej liczbie przyszli do niego do mieszkania, a on przytaczał im świadectwa o Królestwie Bożym; od rana aż do wieczora przekonywał ich o Jezusie na podstawie Prawa Mojżeszowego i Proroków. Jedni dali się przekonać o tym, co mówił, drudzy nie wierzyli."

Dz 28,17-24

Pomoc w rozważaniach:

To Słowo Boże jest dalszym świadectwem wielkiej wiary, nadziei i miłości św. Pawła oraz jego gorliwości o zbawienie wszystkich poprzez wiarę w Jezusa jako obiecanego Zbawiciela, bowiem: "Każdy, kto wzywać będzie Imienia Pańskiego, będzie zbawiony." (Dz 2,21). Św. Paweł spotkał się też ze swymi rodakami, aby im wyjaśnić, że cierpi niewinnie, i że odwołał się się do cezara nie po to, aby kogokolwiek oskarżać, lecz aby dać świadectwo Prawdzie Ewangelii Jezusa. Św. Paweł wiedział, że czas jego odejścia z tego świata jeszcze nie nadszedł, ale wiele sytuacji świadczy o tym, ale nie bał się spotkania ze śmiercią. Pan Jezus mówił Apostołom jasno i wyraźnie, co czeka ich podczas przyszłych ciężkich prac misyjnych: "Wy miejcie się na baczności. Wydawać was będą sądom i w synagogach będą was chłostać. Nawet przed namiestnikami i królami stawać będziecie z Mego powodu, na świadectwo dla nich." (Mk 13,9). W ten sposób przygotowywał ich do lepszego pokonywania i przetrwania wszystkich trudności, które od początku aż do dziś szatan przygotowuje dla tych, którzy wierzą Bogu i wiernie idą śladami Jezusa, głosząc konieczność nawrócenia wszystkich do Miłości Bożej. Te ostrzeżenia umacniały ich wiarę i umacniają także naszą wiarę.

Modlitwa na dziś:

Miłosierny Boże Miłości, Szczęścia i Pokoju, Ojcze, Synu i Duchu Święty, kocham Cię, wielbię Cię i dziękuję Ci za wszystko, co czynisz dla mnie i dla wszystkich ludzi, a za przyczyną Matki Najświętszej, Maryi, pokornie proszę, pomóż mi, abym zawsze z radością dawał świadectwo mojej wiary w Jezusa i mojej miłości do Niego oraz całej mojej nadziei jaką w Nim pokładam dla zbawienia siebie i wszystkich ludzi, którzy pragną tego zbawienia i dlatego "słuchają Słowa Bożego i zachowują Je" (Łk 11,28). Amen.

ks. bp dr Michał Miotke

Offline August Ludwik II

• Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-0
  • Król Polski, Wielki Książę Litewski etc. etc.
    • Status GG
    • Email
Odp: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 16 LISTOPADA
« Odpowiedź #1 dnia: Wtorek, 17 Lis 2009, 08:18:29 »
Piękne rozważanie :-) Bóg zapłać
August Ludwik II, z Bożej łaski i woli Narodu Król Polski, Wielki Książę Litewski, Książę Ruski, Pruski, Mazowiecki, Żmudzki, Kijowski, Wołyński, Podolski, Podlaski, Inflancki, Smoleński, Siewierski, Czernihowski, etc. etc. etc. a także Książę Bari i Salty

Abp Tomasz du Vallon

• Gość
Odp: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 16 LISTOPADA
« Odpowiedź #2 dnia: Wtorek, 17 Lis 2009, 16:35:04 »
Amen