Autor Wątek: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 21 LISTOPADA  (Przeczytany 423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vincent Lucchese

• Prezbiter
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-1
    • Email
SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 21 LISTOPADA
« dnia: Piątek, 20 Lis 2009, 23:17:59 »
Słowo Boże:

"Wy już jesteście czyści dzięki SŁOWU, które wypowiedziałem do was."

J 15,3

Pomoc w rozważaniach:

W tych kilku słowach Jezus przekazuje nam wspaniałą prawdę, którą trzeba rozumieć w świetle innych Jego wyjaśnień, np. tego: "Błogosławieni ci, którzy słuchają Słowa Bożego i zachowują Je." (Łk 11,28). Słowo Boże oczyszcza duszę, gdy się Je przyjmuje z wiarą i wiernie wypełnia. Te Słowa mają więc ogromną wartość dla naszego zbawienia i pojednania się z Bogiem oraz z innymi ludźmi  w Bożej Miłości Jezusa, czyli dla odzyskania Bożego Szczęścia i Pokoju, które każdy człowiek traci przez grzech nieposłuszeństwa wobec Świętej i Nieomylnej Woli Boga. O tej cudownej Mocy Słowa Jezusa pisze św. Jan: "Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i BOGIEM było SŁOWO. ... Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało. ... Na świecie było Słowo, a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał. Przyszło do Swojej Własności, a swoi Go nie przyjęli. Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli, dało MOC, aby się stali Dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w IMIĘ JEGO." (J 1,1-12). "Każdy, kto wzywać będzie Imienia Pańskiego, będzie zbawiony." (Dz 2,21). Rozważania Słowa Bożego można więc porównać do cudownych kąpieli, które MOCˇ Miłości Bożej oczyszczają duszę człowieka.

Modlitwa na dziś:

Miłosierny Boże Miłości, Szczęścia i Pokoju, Ojcze, Synu i Duchu Święty, kocham Cię, wielbię Cię i dziękuję Ci za wszystko, co czynisz dla mnie i dla wszystkich ludzi, a za przyczyną Matki Najświętszej, Maryi, pokornie proszę, pomóż mi dobrze rozumieć wielką wagę tych Słów Jezusa: "Wy już jesteście czyści dzięki Słowu, które wypowiedziałem do was". Amen.

ks. bp dr Michał Miotke

Offline August Ludwik II

• Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-0
  • Król Polski, Wielki Książę Litewski etc. etc.
    • Status GG
    • Email
Odp: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 21 LISTOPADA
« Odpowiedź #1 dnia: Sobota, 21 Lis 2009, 10:06:51 »
Bóg zapłać- piekne rozważanie  ;)
August Ludwik II, z Bożej łaski i woli Narodu Król Polski, Wielki Książę Litewski, Książę Ruski, Pruski, Mazowiecki, Żmudzki, Kijowski, Wołyński, Podolski, Podlaski, Inflancki, Smoleński, Siewierski, Czernihowski, etc. etc. etc. a także Książę Bari i Salty

Offline Piotr de Treville

• Nowicjusz
  • *
  • Reputacja +0/-0
    • Email
Odp: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 21 LISTOPADA
« Odpowiedź #2 dnia: Sobota, 21 Lis 2009, 10:09:24 »
Piękne słowa :)