Autor Wątek: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 24 LISTOPADA  (Przeczytany 318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vincent Lucchese

• Prezbiter
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-1
    • Email
SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 24 LISTOPADA
« dnia: Poniedziałek, 23 Lis 2009, 16:24:13 »
Słowo Boże:

"Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ogania, i płonie."

J 15,6

Pomoc w rozważaniach:

W tym porównaniu Jezus ukazuje tragedię człowieka, gdy ten nie szuka pełnego i trwałego zjednoczenia z Nim. Tę prawdę Jezus bardzo wyraźnie wyjaśnia gdzie indziej: "Ja jestem Drogą i Prawdą, i Życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie." (J 14,6). W życiu spotyka się niestety wielu ludzi, którym wystarcza tylko tzw. miłość pasywna, czyli tak, która ogranicza się tylko do tego, aby nie grzeszyć. Ta miłość Bogu się nie podoba. Jezus poucza: "Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; i kto nie zbiera ze Mną, rozprasza."
(Mt 12,30).  Kto rozważa Słowa Jezusa jako Prawdę Bożą i wypełnia jako Wolę Boga, na pewno w nagrodę od Boga otrzyma trwałe Szczęście i trwały Pokój, których mu nikt i nic nie potrafi odebrać, dopóki trwa wiernie przy Bogu. "Stawiam sobie zawsze Pana przed oczy, nie zachwieję się, bo On jest po mojej prawicy. Dlatego się cieszy moje serce, dusza się raduje, a ciało moje będzie spoczywać z ufnością." (Ps 16,8-9).

Modlitwa na dziś:

Miłosierny Boże Miłości, Szczęścia i Pokoju, Ojcze, Synu i Duchu Święty, kocham Cię, wielbię Cię i dziękuję Ci za wszystko, co czynisz dla mnie i dla wszystkich ludzi, a za przyczyną Matki Najświętszej, Maryi, pokornie proszę, pomóż mi tak trwale zjednoczyć się z Tobą przez Jezusa w Twej Miłości, abym uniknął w tym życiu na ziemi oraz  w życiu wiecznym tragedii utraty Twojego Szczęścia i Twojego Pokoju. Amen.

ks. dr bp Michał Miotke