Autor Wątek: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 12 GRUDNIA  (Przeczytany 314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vincent Lucchese

• Prezbiter
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-1
    • Email
SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 12 GRUDNIA
« dnia: Sobota, 12 Gru 2009, 16:25:21 »
Słowo Boże:

"Teraz zaś idę do Tego, który Mnie posłał, a nikt z was nie pyta Mnie: "Dokąd idziesz?" Ale ponieważ to wam powiedziałem, smutek napełnił wam serce. Jednakże mówię wam prawdę: Pożyteczne jest dla was Moje odejście. Bo jeżeli nie odejdę, Pocieszyciel nie przyjdzie do was. A jeżeli odejdę, poślę Go do was. On zaś, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu, o Sprawiedliwości i o Sądzie."

J 16,5-8

Pomoc w rozważaniach:

Przedwczoraj w szczególny sposób rozważaliśmy o Duchu Świętym oraz o nauce i technice. Dzisiaj ponownie słyszymy od Jezusa o Duchu Świętym, którego On nazywa Pocieszycielem, a który "gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu, o Sprawiedliwości i o Sądzie". Dalej Jezus wyjaśnia, że Duch Święty przekona świat "o grzechu - bo nie wierzą we Mnie; o Sprawiedliwości zaś - bo idę do Ojca i już Mnie nie ujrzycie; wreszcie o Sądzie - bo władca tego świata został osądzony." (J 16,9-11). Tu trzeba przypomnieć sobie bardzo poważne ostrzeżenie, które Jezus postawił w bardzo delikatnej formie pytania: "Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?" (Łk 18,8). Jeśli człowiek nauką i techniką będzie walczył przeciw Bogu, trzeba się dobrze zastanowić, co to nam w przyszłości, a może już wkrótce przyniesie, zwłaszcza, że św. Paweł wyraźnie zapowiada: "Kiedy będą mówić: "POKÓJ I BEZPIECZEŃSTWO" - tak niespodzianie przyjdzie na nich zagłada, jak bóle na brzemienną, i nie ujdą." (1 Tes 5,3). Dlatego Jezus wyraźnie poucza i przestrzega wszystkich: "Cóż za korzyść odniesie człowiek, choćby cały świat zyskał, a na swej duszy szkodę poniósł? Albo co da człowiek w zamian za swoją duszę?" (Mt 16,26). Do przykładu o telewizji, który przedwczoraj rozważaliśmy, można dziś dodać jeszcze inny przykład, a mianowicie "cud" internetu, przez który jest możliwy kontakt niemal z całym światem. Ten "cud" techniki, który ogromnie ułatwia kontakty między ludźmi, ułatwia także zrozumienie Wszechobecności Bożej, która dotychczas w ogóle była czymś niewyobrażalnym. Internet, który ma na celu m.in. udoskonalenie komunikowania się i łączność między ludźmi, ułatwia też zrozumienie możliwości łączności między człowiekiem, a Bogiem. To zaś dokonuje się przez internet, lecz przez wiarę, nadzieję, miłość, pokorę i posłuszeństwo wobec Boga. Prośmy Boga o przebaczenie tym naukowcom, którzy są Mu niewdzięczni, a z Maryją także w ich imieniu śpiewajmy hymn dziękczynienia Bogu i uwielbienia Boga: "Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy. Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy Swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia, gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny. Święte jest Jego Imię." (Łk 1,46-49).

Modlitwa na dziś:

Miłosierny Boże Miłości, Szczęścia i Pokoju, Ojcze, Synu i Duchu Święty, kocham Cię, wielbię Cię i dziękuję Ci za wszystko, co czynisz dla mnie i dla wszystkich ludzi, a za przyczyną Niepokalanej Dziewicy Maryi pokornie proszę, pomóż mi, abym każdego dnia przepraszał Ciebie, uwielbiał Ciebie i dziękował Tobie za wszystko, nie tylko w moim własnym imieniu, lecz także w imieniu naukowców, polityków, lekarzy, nauczycieli, duchownych i innych ludzi, którzy Ciebie nie proszą o przebaczenie, którzy Ciebie nie uwielbiają i którzy Tobie nie dziękują za wszystkie dobro, które otrzymują z Twoich Dobrych Rąk, z czego często nawet nie zdają sobie sprawy. Amen.

ks. abp prof. Michał Miotke