Słowo Boże:"Jezus podniósłszy oczy ku Niebu, rzekł: "Ojcze, nadeszła godzina. Otocz Swego Syna Chwałą, aby Syn Ciebie nią otoczył i aby Mocą Władzy udzielonej Mu przez Ciebie nad każdym człowiekiem dał Życie Wieczne wszystkim tym, którzy Mu dałeś."
J 17,1-2
Pomoc w rozważaniach:Wiele razy już rozważaliśmy o tym, że w Planach Bożych wszystko ma swój czas. Jezus na to zwraca często uwagę. Np. gdy Jego wrogowie "zamierzali Go pojmać, jednak nikt nie podniósł na Niego ręki, ponieważ godzina Jego jeszcze nie nadeszła." (J 7,30). Także, kiedy uwięziony Piotr był w niebezpieczeństwie utraty życia, Bóg przez Anioła cudownie go uwolnił, gdyż jeszcze nie nadeszła jego godzina, bowiem miał on jeszcze wiele zadań wypełnić ku Chwale Bożej. Gdy czas się wypełnił, Jezus powiedział: "Przyszła godzina, oto Syn Człowieczy będzie wydany w ręce grzeszników." (Mk 14,40). A gdy szatan duchowo dręczył Jezusa, rzekł On: ""Teraz dusza moja doznała lęku i cóż mam powiedzieć? Ojcze, wybaw Mnie od tej godziny. Nie, właśnie dlatego przyszedłem na tę godzinę. Ojcze, wsław Twoje Imię!". Wtem rozległ się Głos z Nieba: "Już wsławiłem i jeszcze wsławię"." (J 12,27-28). Jezus, wiernością Miłości, wsławił Ojca z Nieba, gdy na krzyżu prosił: "Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią". (Łk 23,34). Jezus zapowiedział także Apostołom i wszystkim Swoim wiernym: "Wyłączą was z synagogi. Owszem, nadchodzi godzina, w której każdy, kto was zabije, będzie sądził, że oddaje cześć Bogu. Będą tak czynić, bo nie poznali ani Ojca, ani Mnie." (J 16,2-3). We wszystkim "niech się weseli serce szukających Pana! Rozmyślajcie o Panu i Jego Potędze, szukajcie zawsze Jego Oblicza!" (Ps 105,3-4).
Modlitwa na dziś:Miłosierny Boże Miłości, Szczęścia i Pokoju, Ojcze, Synu i Duchu Święty, kocham Cię, wielbię Cię i dziękuję Ci za wszystko, co czynisz dla mnie i dla wszystkich ludzi, a za przyczyną Niepokalanej Dziewicy Maryi pokornie proszę, pomóż mi, abym zawsze umiał znaleźć właściwy czas na dobre poznanie Twej Świętej Woli i właściwą godzinę na wierne jej wypełnienie. Amen.
ks. abp prof. Michał Miotke