Autor Wątek: Rozważania brata Karla Macieja  (Przeczytany 742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cosimo Pietro de Medici

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +31/-19
    • Email
Rozważania brata Karla Macieja
« dnia: Piątek, 01 Sty 2010, 19:29:01 »
Bracia i Siostry!

Otrzymałem dwa dni temu nominację kapłańską od JŚ - a to zobowiązuje moim zdaniem mnie do pracy na rzecz kościoła, dlatego też mam zamiar przedstawiać swoje opinie, poglądy bo na tym właśnie polegają rozważania, nie zamierzam spoczywać na laurach.

Dzisiejsze moje pierwsze Rozważanie jest zatytułowane: "Dlaczego tak trudno ludziom przychodzi kochanie i co przez to można osiągnąć?"

Cytat z Pisma Św. na dzisiejszy dzień:

"Niech miłość i wierność cię strzeże;
przymocuj je sobie do szyi, na tablicy serca je zapisz,
a znajdziesz życzliwość i łaskę w oczach Boga i ludzi.
Z całego serca Bogu zaufaj, nie polegaj na swoim rozsądku,
myśl o Nim na każdej drodze, a On twe ścieżki wyrówna."

Prz 3,3-6

No właśnie, dlaczego to pewien trud? Należy brać pod uwagę, że niektórym ludziom trudno jest kochać  ze względy na to, że wstydzą się swojego uczucia, nie wiedzą jak kochać - bądź nie mogą, (ale to nie usprawiedliwia) coś im nie pozwala - tym takim chwastem, który za wszelką cenę chce zniszczyć miłość, kochanie jest grzech. Za każdym razem kiedy popełniamy jakiś występek, który ma wagę lżejszą lub cięższą odwraca nas od miłości. Lecz uczucie miłości jednak zawsze wygrywa ze złem.

Drogi Bracie i Siostro kochać to oznacza - jednoczyć. Gdyby właśnie cały świat kochał to na pewno dziś na świecie nie byłoby wojen, nienawiści między ludźmi. Bóg jest przykładem miłości, kocha nas wszystkich na dobre i na złe i tylko kochając/ miłując innych ludzi, a także Boga możemy być na prostej drodze, możemy znaleźć łaskę i życzliwość. Dlatego Drogi Bracie i Siostro pamiętaj, że tylko przez kochanie możesz osiągnąć najwyższy cel - zbawienie.

(-) Karl Maciej, Kapłan i Sekretarz Kurii Patriarchalnej
/-/ Cosimo Pietro de Medici

Kamerling Stolicy Apostolskiej
Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Książę Toskanii i Palestriny

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +31/-19
    • Email
Odp: Rozważania brata Karla Macieja
« Odpowiedź #1 dnia: Sobota, 02 Sty 2010, 18:22:36 »
"Jak upiec "przyjaźń"" - rady kuchmistrza

Na pewno na pierwszy rzut bracia i siostry mogą się zdziwić, być zszokowani tym tytułem. Czy tak powinny wyglądać rozważania kapłana? Otóż Drodzy Bracia i Siostry dzisiejsze rozważanie będzie miało inny charakter i mam nadzieję, że jeszcze bardziej dotrze do serc braci i sióstr. I mogę dać gwarancję, że taka forma rozważań będzie prezentowana rzadko  :P, bądź pojawi się jeszcze inna forma.

Dziś przedstawię przepis na ciasto "przyjaźń". Dlaczego akurat ciasto? A nie zupa np? Bo ciasto składa się z wielu składników co właśnie tworzy całą masę i tak też jest z ludźmi. Ludzie również mogę tworzyć jedną masę kiedy się przyjaźnią, jednoczą.

Składniki:
- 4 szklanki wzajemnego szacunku
- 4 żółtka podobnych zainteresowań
- 2 kostki zrozumienia
- 1,5 łyżeczki proszku przebaczenia
- 15 łyżek kompromisu
- 5 łyżek komplementu
- szczypta niespodzianek
- 3 łyżeczki proszku szczerości

Sposób przyrządzenia:

- Wszystko wymieszać, następnie spędzać ze sobą czas przez 2 godziny.
- Kiedy ciasto już będzie upieczone podać do stołu

Jeżeli zastosujesz się do przepisu na ciasto "przyjaźń" to już nigdy nie będziesz smutny!  ;) I zawsze będziesz miał przyjaciół Smacznego!

(-) Karl Maciej, Kapłan

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +31/-19
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Niedziela, 03 Sty 2010, 18:04:57 »
Życie w pokoju

Błogosławieni pokój czyniący; albowiem oni synami Bożymi nazwani będą.

Mt 5,9

Pokój to rzecz ważna w życiu, powoduje, że w pewnym sensie nasze życie jest stabilne bo bez niego życie mogłoby się okazać napięte, pełne stresu, ba nawet może być smutne bo można też stracić przez to przyjaciół. Cały świat pragnie żyć w pokoju, ale jak się okazuje tylko nie liczni potrafią/ chcą kroczyć po tej ścieżce wobec swoich przyjaciół, bliźnich.

Pokój na pewno nie może istnieć jeżeli więzi między ludzkie są w złym stanie. Ale jest rozwiązanie na to by znów ten pokój był: należy przebaczyć, usiąść do okrągłego stołu, wyjaśnić sobie co nas boli - to idealne lekarstwo na przywrócenie pokoju.

(-) Karl Maciej, Kapłan

Offline Vincent Lucchese

• Prezbiter
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-1
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Niedziela, 03 Sty 2010, 19:08:31 »
Bracie czytam twoje rozważania i nie bardzo rozumiem dlaczego właśnie tak swoje prace zatytułowałeś. Przedstawiasz bardzo schematyczne prawdy, o których każdy w swoim życiu setki razy słyszał. Może pokusisz się o jakąś głębszą interpretację Ewangelii? Służę w każdym bądź razie pomocą.

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +31/-19
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Niedziela, 03 Sty 2010, 19:34:18 »
Dobrze, że bracie zwróciłeś mi uwagę - i z niecierpliwością czekałem na ocenę. Myślę, że przyda mi się rada brata, dlatego proszę byś udzielił mi swój numer gg, wtedy się skontaktuje.

Offline Vincent Lucchese

• Prezbiter
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-1
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Niedziela, 03 Sty 2010, 20:14:27 »
Zostawiam więc Ci swoje gg: 1668813. Ciesze się ogromnie, że jest ktoś to ma chęci na wypełnianie misji ewangelizacyjnej. Taki obywatel dla Rotrii to skarb.

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +31/-19
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Piątek, 08 Sty 2010, 18:44:59 »
Była pewna przerwa w publikacji mych rozważań, ale ten tydzień ogólnie był trudny dla mnie i nie miałem za wiele czasu, a także zgłosiłem się o porady do brata Michała  ;) Następne rozważania będę starał się już poprzeć swe słowa o cytaty z Pisma. Św.

Łk 14,1.7-14

Kiedy przyszedł w szabat do domu jednego z pierwszych faryzeuszy, aby zjeść posiłek, oni i tam Go obserwowali. Ponieważ zauważył, jak wybierali sobie pierwsze miejsca przy stole, opowiedział zaproszonym przypowieść. Tak ich pouczył:  "Gdy zostaniesz przez kogoś zaproszony na wesele, nie zajmuj pierwszego miejsca przy stole, bo może ktoś znakomitszy od ciebie został przez niego zaproszony, i ten, który ciebie i jego zaprosił, podejdzie i powie ci: "Ustąp mu miejsca". Wtedy ze wstydem zaczniesz szukać ostatniego miejsca. A zatem gdy będziesz zaproszony, idź i zajmij ostatnie miejsce, aby gdy przyjdzie ten, który ciebie zaprosił, powiedział ci: "Przyjacielu, idź tam wyżej". Wtedy doznasz zaszczytu wobec wszystkich zasiadających z tobą. Bo każdy, kto się wywyższa, zostanie poniżony; a kto się poniża, zostanie wywyższony". Do tego, który Go zaprosił, powiedział: "Gdy urządzasz obiad lub kolację, nie zapraszaj swoich przyjaciół, ani swoich braci, ani swoich krewnych, ani bogatych sąsiadów, aby może i oni z kolei nie zaprosili ciebie i już miałbyś zapłatę. Ale gdy urządzasz przyjęcie, zapraszaj biednych, inwalidów, okaleczonych, niewidomych, a będziesz szczęśliwy, bo oni nie mają jak ci się odwzajemnić, więc otrzymasz zapłatę przy zmartwychwstaniu sprawiedliwych".

Pomoc w rozważaniach:

Drogi Bracie i Siostro!

Idealny przykład wyższości i skromności został przedstawiony z miejscem przy stole. Bo kiedy usiądziesz na pierwsze miejsce, możesz zostać poproszony o jego opuszczenie bo, ktoś bardziej zacniejszy od ciebie może będzie chciał dostąpić i wtedy zostaniesz poniżony.

Pamiętaj, że w życiu nie należy wszędzie się pchać na pierwsze miejsce - skromność również jest doceniana, może się okazać, że ktoś sam poprosi Cię byś zasiadł na pierwszym miejscu i wtedy to będzie dla Ciebie zaszczyt.

Właśnie dla Faryzeuszy liczyło się zasiadając do posiłku  miejsce przy stole nadające im znaczenia. Potrafią jedynie oceniać znaczenie miejsce przy stole, jego ważność. Nie potrafią zrozumieć sensu szabatu.

Bóg dał Izraelitom dzień wolny (szabat) po to by mogli poznać Boga lepiej, a nie po to by z tego dnia uczynić dzień lenistwa, dzień w, którym zakazuje się objawiania wielkości Syna Bożego, a także moc Boga przez uzdrowienia ciężko chorych - tym właśnie żyli w dniu szabatu Faryzeusze.

Tylko ten otrzyma nagrodę, zbawienie próbując wejść przez wąską bramę, dając miejsce przy stole dla ludzi biednych, chorych, inwalidów, okaleczonych, niewidomych by mogli się nasycić.
Ten, kto myśli, że kiedy zaprosi bogatych ludzi, dla, których liczy się tylko ważność miejsca przy stole - nigdy nie wejdzie do Królestwa Niebieskiego przez szeroką bramę.

(-) Karl Maciej, Kapłan