Autor Wątek: SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 5 STYCZNIA  (Przeczytany 312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vincent Lucchese

• Prezbiter
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-1
    • Email
SŁOWO BOŻE NA KAŻDY DZIEŃ - 5 STYCZNIA
« dnia: Środa, 06 Sty 2010, 14:53:59 »
Słowo Boże:

"Maryja rzekła: Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy. Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia, gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny. Święte jest Jego Imię - i miłosierdzie Jego z pokoleń na pokolenia dla tych, którzy się Go boją."

Łk 1,46-50

Pomoc w rozważaniach:

Maryja, dziękując za Łaski, w radości wielbi Boga i w Duchu Świętym wypowiada proroctwo, które spełnia się dziś na naszych oczach. Chociaż nie wszyscy ludzie, to jednak we wszystkich narodach nazywają Maryję błogosławioną, gdyż przez Nią przyszedł na świat Zbawiciel, Jezus, Odwieczny Syn Boży, a w Nim spłynęły na całą ludzkość różne Dary i Łaski Ducha Świętego. To wyrażenie "boją się" Boga, nie oznacza, że człowiek winien mieć strach przed Bogiem, jednak znaczy to, że człowiek powinien oddać należną cześć i szacunek Bogu, swojemu Stwórcy i Ojcu. Człowiek więc powinien jedynie bać się znieważyć Pana Boga. "Szczęśliwy, kto znalazł roztropność, kto może przemawiać do uszu tych, którzy go słuchają; jakże wielki jest ten, kto znalazł mądrość, ale nike nie jest większy od tego, kto boi się Pana." (Syr 25,9-10).

Modlitwa na dziś:

Miłosierny Boże Miłości, Szczęścia i Pokoju, Ojcze, Synu i Duchu Święty, kocham Cię, wielbię Cię i dziękuję Ci za wszystko, co czynisz dla mnie i dla wszystkich ludzi, a za przyczyną Niepokalanej Dziewicy Maryi pokornie proszę, pomóż, abym za przykładem Maryi umiał za wszystko Tobie całym sercem dziękować i Ciebie w pokorze całą duszą uwielbiać. Amen.

ks. bp Michał Miotke