Autor Wątek: Debata nad Rytuałem Laterańskim  (Przeczytany 1543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Don Tommaso I de Mancini

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +8/-9
    • Email
Debata nad Rytuałem Laterańskim
« dnia: Wtorek, 06 Lip 2010, 23:08:11 »
W imieniu Najjaśniejszego Pana Patriarchy Piusa II otwieram debatę nad Rytuałem Laterańskim. Potrwa ona do odwołania.
Z samym projektem można sie zapoznać tutaj : https://docs.google.com/document/edit?id=1b0a-Se6R2n0tMy_-4ZAfcQEj3Qn1_3uIN5sqC7CmnC8&hl=en&authkey=COjppaEN

Bracia, radźcie mądrze.

Jego Książeca Mość
Don Tommaso I di Mancini
Książę Parmy
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego
Generał Zakonu Braci Dominikanów
Wielki Inkwizytor

Vincenzo Botticelli

• Gość
Odp: Debata nad Rytuałem Laterańskim
« Odpowiedź #1 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 14:49:11 »
Pozwolę sobie zadać pytanie:

1. Jak ma się Rytuał do okreśolnych przez Jego Miłość kompetencji Prymasa? Tzn. czy w konsekracji biskupiej i kreacji arcybiskupiej Patriarchę zastępuje Prymas danego kraju, jeżeli Prymas wydał za zgodą Patriarchy nominację?

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +8/-9
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 15:27:04 »
1. Tak. W takim przypadku prymas dokonuje inwestytury biskupiej. Co do inwestytury arcybiskupiej, to tylko i wyłącznie Patriarcha może ją przeprowadzić. Dodam także, że wyniesienie do godności arcybiskupiej będzie się odbywało raz na pontyfikat w wyznaczonym terminie.

Jego Książeca Mość
Don Tommaso I di Mancini
Książę Parmy
Wielki Inkwizytor

Offline Ś.P. Książę Alejandro de Catalan

• Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-0
    • Komunikator ICQ - 19108480
« Odpowiedź #3 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 15:45:46 »
Dodam także, że wyniesienie do godności arcybiskupiej będzie się odbywało raz na pontyfikat w wyznaczonym terminie.
Nie podoba mi się to, sądzę że patriarcha wedle własnego uznania powinien mianować na arcybiskupa nie ważne kiedy i ile osób.
(-)Książę mgr Alejandro de Catalán
-Porucznik wojsk KW
-Szlachcic Królestwa Wurstlandii
-Baron Rzeczypospolitej
-Książę León

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +8/-9
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 15:55:51 »
Ten pomysł oparłem na autentycznym, realnym, watykańskim rytuale. Tam nakłada się paliusz tylko w Uroczystość Świętych Piotra i Pawła. U nas będzie podobnie, bo inwestytura będzie przeprowadzana w święta.

Jego Książeca Mość
Don Tommaso I di Mancini
Książę Parmy
Wielki Inkwizytor

Vincenzo Botticelli

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 17:45:38 »
Popieram Brata Cosimo, mnie również się to nie podoba.
Poza tym przeczy to Bulli o jednostkach terenowych Kościoła Rotryjskiego, która jasno mówi:

Art. 2.
1. Na czele metropolii stoi Prymas, zwany też arcybiskupem metropolitą.
2. Prymas ma prawo:
- nominować duchownych zgodnie z zasadami określonymi w Statucie Kościoła Rotryjskiego;
- nominować kapłanów na kanoników i protonotariuszy apostolskich wedle własnego uznania;
- nominować kapłana na biskupa za zgodą Patriarchy i podczas ceremonii w asyście co najmniej dwóch innych biskupów lub jednego arcybiskupa lub kardynała;
- nominować biskupa na arcybiskupa za zgodą Patriarchy i podczas ceremonii w asyście co najmniej dwóch innych arcybiskupów lub dwóch kardynałów;
- tworzyć parafie i nominować proboszczów dla nich;
- tworzyć za zgodą Kurii Patriarszej diecezje i archidiecezje na obszarze swej metropolii i mianować dla nich biskupów;
- rozporządzać dowolnie majątkiem swej metropolii;
- odebrać święcenia kapłańskie uzasadniając swoją decyzję.
3. Prymasi są powoływani i odwoływani przez Patriarchę.

Jeżeli Rytuał Laterański ma przeczyć tej Bulli to jestem mu jak najbardziej przeciwny, chociaż cały czas popierałem tę inicjatywę.

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +8/-9
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 18:18:32 »
Rytuał i Prawo Dworskie znosi niektóre dokumenty. Zresztą chyba Brat nie rozumie co oznacza słowo inwestytura. Otóż znaczy ono wyniesienie do godności, nadanie jej, a nie mianowanie na nią.

Jego Książeca Mość
Don Tommaso I di Mancini
Książę Parmy
Wielki Inkwizytor

Vincenzo Botticelli

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 18:45:04 »
Doskonale Bracie rozumiem, co wcale nie świadczy o tym, że ograniczy się nasze kompetencje niemalże do minium - a na to nie pozwolę, bo dlaczego? Każdy z nas tworzy ten kraj, każdy z nas ma coś w nim do powiedzenia, ma coś do zrobienia i ma coś, w czym jest najlepszy i coś, co tylko sam może wykonywać jako wyróżnienie. Takie atrybuty posiadają min. Wielka Rada, Kolegium Kardynalskie, Jego Świętobliwość ale i my, Prymasi - dlaczego mamy ciągle godzić się na odbieranie praw, jakie nadał nam sam Jego Majestat, Ojciec Kościoła i Król Królów? Nie mam zamiaru się na to godzić, bo w Rotrii przynajmniej tytuł Prymasa coś znaczy, jest wyróżnieniem i dowartościowaniem przez Jego Świętobliwość za zasługi a przy takich reformach za niedługo tytuł Prymasa będzie znaczył tyle, co w realnej Polsce, czyli NIC. Już Nuncjusz Apostolski ma 100 razy większe kompetencje od Polskiego Prymasa....

Jestem przeciwny.

Poza tym, nie powinniśmy ograniczać Jego Świętobliwości Piusa II w strefach czasowych, jak nadawanie paliuszy tylko raz w wybrany dzień - to niedorzeczne, aby Monarcha, Ojciec Kościoła etc. był ograniczany jakimś głupim paragrafem..... Nie podoba mi się to i temu również jestem przeciw chyba, że Jego Świętobliwość powie, że chce mieć takie ograniczenie, wtedy oczywiście ustąpię  :)

Jak na razie jestem przeciwny Rytuałowi Laterańskiemu oraz temu, by przez niego wykreślane były akty prawne a nasze honoraria...

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +8/-9
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 19:09:45 »
Za niedorzeczne uważam to, iż Brat nie popiera Rytuału z powodu jednej głupoty. Kto powiedział, że odbiera się wam jakieś Prawo? Będzie tak, że to Prymas wskazuje kandydata, a Patriarcha go nominuje, po sprawie. Tak jak w realnym życiu.
Ciekawe, że akurat Jego Świątobliwości Piusowi II spodobał się pomysł ograniczenia czasowego..
« Ostatnia zmiana: Środa, 07 Lip 2010, 19:12:22 wysłana przez Arcyksiążę Biskup Piotr Radziwiłł Habsburg Lotaryński »

Jego Książeca Mość
Don Tommaso I di Mancini
Książę Parmy
Wielki Inkwizytor

Vincenzo Botticelli

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Środa, 07 Lip 2010, 20:35:14 »
Nie wiem, nie podoba mi się to ani trochę...
Poczekam na zdanie Brata Marcosa jak wróci i proszę o opinie Szanowne Kolegium Kardynalskie...

Offline Michael von Lichtenstein

• Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-0
    • www.teutonia.one.pl
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Czwartek, 08 Lip 2010, 13:37:59 »
Osobiście podoba mi się nowe założenie ukazane w projekcie Rytuału Laterańskiego, jest wyklarowane i zdroworozsądkowe. Całą dyskusję o ograniczaniu władzy Prymasa uważam za... mocno niedorzeczną.

Pragnę ukazać pewien fakt z jakim mamy do czynienia w przywołanym wyżej artykule:
Art. 2.
1. Na czele metropolii stoi Prymas, zwany też arcybiskupem metropolitą.

Czy nie sądzicie Bracia że mocnym nadużyciem i osłabieniem pozycji Patriarchy jest dopuszczenie aby Arcybiskup mianował pozostałych Arcybiskupów - to przecież mocno nielogiczne i wizerunkowo... co najmniej groteskowe ? Wszak Prymas częstokroć jest Arcybiskupem (poza wyjątkami w których urząd ten sprawuje Kardynał, zdarzały) Ponadto czy godzi się otwarcie upominać o władzę? Przecież to nie ona jest tutaj ważna, ba winna stać na ostatnim miejscu - a na pierwszym sprawne zarządzanie diecezją.

Sam poszedłbym jeszcze dalej - mianowicie nie wiązał funkcji Prymasa z tytułem Arcybiskupa, np. w Księstwie Sarmacji wyrażono wolę, aby przyszły Prymas był jedynie Biskupem :) a jego posługa prymasowska - stanowić będzie ważną próbę przed ewentualnym wyniesieniem na wyższe godności.

Nie sztuką jest obładować się tytułami i uprawnieniami - sztuka to znaleźć równowagę i skupić się na wyznaczonych zadaniach, które będą rozwijały zarówno Stolicę Apostolską jak  państwa przyjmujące misję Kościoła Rotryjskiego.

(-) Michael von Lichtenstein h. Wąż,
     Król Teutonii
     Diuk Księżycowych Klifów
     Baron Naservii

Vincenzo Botticelli

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czwartek, 08 Lip 2010, 14:05:37 »
Bracie...
A kimże jest Nuncjusz Apostolski i jaką rolę on odgrywa między Papieżem a Metropolitami-Elektami?
Poza tym ja się o władzę nie upominam, ja jedynie proszę by mi jej nie odbierano...

Offline Vittorio Paolino

• Obywatel
  • Filar państwa
  • Reputacja +5/-0
    • Status GG
    • Królestwo Surmeńskie
    • Email
« Odpowiedź #12 dnia: Niedziela, 11 Lip 2010, 06:50:47 »
Moim zdaniem, póki nie jest oficjalnie zapisane inaczej, Patriarcha może nadawać tytuły kiedy chce.  I tyle.

Jego Książęca Wysokość
Vittorio Paolino
,
król senior Surmenii, książę Urbino, etc.

Offline Markos Viktorjosigos

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +3/-2
    • Komunikator ICQ - 6039539
    • Email
« Odpowiedź #13 dnia: Poniedziałek, 12 Lip 2010, 11:54:18 »
Przedstawiłem swe zdanie w innym temacie i podtrzymuję je ;)

/-/ Marek Paweł I
Król Surmenii, Skarlandu i Polski, wielki xiążę litewski
Kardynał honorowy

Offline August Ludwik II

• Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-0
  • Król Polski, Wielki Książę Litewski etc. etc.
    • Status GG
    • Email
« Odpowiedź #14 dnia: Poniedziałek, 12 Lip 2010, 18:50:39 »
Jeśli Bracia pozwolicie. W kwestii ilości "inwestytur" arcybiskupich to uważam, ze pomysł tylko jednego dnia w czasiep ontyfikatu patriarchy jest dobry. Tak wysoki tytuł winien być prawdziwym wyróznieniem nadawanym za naprawdę ciężką pracę i zasługi na rzecz Kościoła i Państwa Kościelnego. Bracie Prymasie, nie wiem, czy aż tak bardzo uprawnienia prymasowskie zostaną uszczuplone, chodzi tutaj tylko o nadawanie godności biskupich arcybiskupich, tak ważne godności winny być nadawane jedynie przez patrairchę lub za jego zgodą. Przynajmniej ja tak uważam.
August Ludwik II, z Bożej łaski i woli Narodu Król Polski, Wielki Książę Litewski, Książę Ruski, Pruski, Mazowiecki, Żmudzki, Kijowski, Wołyński, Podolski, Podlaski, Inflancki, Smoleński, Siewierski, Czernihowski, etc. etc. etc. a także Książę Bari i Salty