Witam Waszą Świątobliwość, oraz wszystkich obywateli Państwa Kościelnego Rotria!
Jestem Michał Habsburg-Lothringen-Radziwiłł, syn Jego Królewskiej Mości Jerzego II, Mecenas Wielki Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Przybywam na ziemie Stolicy Apostolskiej z pewną propozycją, którą składam jako osoba odpowiedzialna za kulturę na terenie Rzeczpospolitej.
Mianowicie prowadzone są w mojej ojczyźnie prace, mające na celu poprawienie standardu naszego Muzeum Narodowego. Gromadzimy i poddajemy konserwacji przede wszystkim dzieła największych mistrzów polskiego malarstwa. Jak wiadomo, jednym z nich był Jan Matejko.
I tutaj dochodzimy do mojej propozycji. W zbiorach Muzeum Narodowego Państwa Kościelnego Rotria znajdują się cztery dzieła Jana Matejki. Nie powinno dziwić, iż Rzeczpospolitej bardzo na owych obrazach zależy, gdyż są częścią naszej historii i stanowią chlubę Narodów Rzeczpospolitej. Stąd wynika moja uprzejma prośba, aby Stolica Apostolska raczyła przekazać te dzieła Muzeum Narodowemu Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
Zdaję sobie sprawę, iż jest to niezwykle śmiała prośba, jednak nie zamierzamy ,,okradać" rotryjskich muzeów. W naszym posiadaniu są cztery dzieła, które, jak sądzę, zainteresują obywateli Państwa Kościelnego. Są to dzieła artystów światowej sławy, które z kolei największe znaczenie będą miały dla Rotryjczyków. Dzieła, które chcielibyśmy podarować Stolicy Apostolskiej w zamian za obrazy Jana Matejki to:
1. ,,Ostatnia wieczerza" Leonarda da Vinci.
2. ,,Zwiastowanie" Leonarda da Vinci.
3. ,,Ukrzyżowanie" Rafaela Santi.
4. ,,Saskia jako Flora" Rembrandta.
W mojej ocenie tak cenne dzieła sztuki, stanowiące istotną część dorobku kulturalnego Stolicy Apostolskiej, powinny znaleźć się w jej rękach, toteż jestem gotów przekazać je Państwu Kościelnemu w zamian za wspomniane cztery obrazy Jana Matejki.
Ponadto chciałbym jeszcze zaznaczyć, że Ministerstwo Kultury i Nauki Rzeczpospolitej zawsze pozostaje otwarte na współpracę na polu kultury z Państwem Kościelnym Rotria. Gdyby Prefekt ds. Kultury, Nauki i Sportu również wyrażał podobne zainteresowanie, proszę tylko napisać. Zawsze możemy razem przygotować wspólną wystawę w Muzeum lub zorganizować inny projekt.
Kończąc, pozdrawiam Jego Świątobliwość Celestyna I, a także wszystkich kardynałów, arcybiskupów, biskupów i innych duchownych Państwa Kościelnego Rotria.
/-/ arcyksiążę Michał Habsburg-Lothringen-Radziwiłł
Mecenas Wielki Rzeczpospolitej