Autor Wątek: Propozycja  (Przeczytany 1114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michał Radziwiłł

• Gość
Propozycja
« dnia: Sobota, 02 Paź 2010, 11:38:05 »
Witam Waszą Świątobliwość, oraz wszystkich obywateli Państwa Kościelnego Rotria!

Jestem Michał Habsburg-Lothringen-Radziwiłł, syn Jego Królewskiej Mości Jerzego II, Mecenas Wielki Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Przybywam na ziemie Stolicy Apostolskiej z pewną propozycją, którą składam jako osoba odpowiedzialna za kulturę na terenie Rzeczpospolitej.

Mianowicie prowadzone są w mojej ojczyźnie prace, mające na celu poprawienie standardu naszego Muzeum Narodowego. Gromadzimy i poddajemy konserwacji przede wszystkim dzieła największych mistrzów polskiego malarstwa. Jak wiadomo, jednym z nich był Jan Matejko.

I tutaj dochodzimy do mojej propozycji. W zbiorach Muzeum Narodowego Państwa Kościelnego Rotria znajdują się cztery dzieła Jana Matejki. Nie powinno dziwić, iż Rzeczpospolitej bardzo na owych obrazach zależy, gdyż są częścią naszej historii i stanowią chlubę Narodów Rzeczpospolitej. Stąd wynika moja uprzejma prośba, aby Stolica Apostolska raczyła przekazać te dzieła Muzeum Narodowemu Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Zdaję sobie sprawę, iż jest to niezwykle śmiała prośba, jednak nie zamierzamy ,,okradać" rotryjskich muzeów. W naszym posiadaniu są cztery dzieła, które, jak sądzę, zainteresują obywateli Państwa Kościelnego. Są to dzieła artystów światowej sławy, które z kolei największe znaczenie będą miały dla Rotryjczyków. Dzieła, które chcielibyśmy podarować Stolicy Apostolskiej w zamian za obrazy Jana Matejki to:

1. ,,Ostatnia wieczerza" Leonarda da Vinci.
2. ,,Zwiastowanie" Leonarda da Vinci.
3. ,,Ukrzyżowanie" Rafaela Santi.
4. ,,Saskia jako Flora" Rembrandta.

W mojej ocenie tak cenne dzieła sztuki, stanowiące istotną część dorobku kulturalnego Stolicy Apostolskiej, powinny znaleźć się w jej rękach, toteż jestem gotów przekazać je Państwu Kościelnemu w zamian za wspomniane cztery obrazy Jana Matejki.

Ponadto chciałbym jeszcze zaznaczyć, że Ministerstwo Kultury i Nauki Rzeczpospolitej zawsze pozostaje otwarte na współpracę na polu kultury z Państwem Kościelnym Rotria. Gdyby Prefekt ds. Kultury, Nauki i Sportu również wyrażał podobne zainteresowanie, proszę tylko napisać. Zawsze możemy razem przygotować wspólną wystawę w Muzeum lub zorganizować inny projekt.

Kończąc, pozdrawiam Jego Świątobliwość Celestyna I, a także wszystkich kardynałów, arcybiskupów, biskupów i innych duchownych Państwa Kościelnego Rotria.

/-/ arcyksiążę Michał Habsburg-Lothringen-Radziwiłł
Mecenas Wielki Rzeczpospolitej

Philippe Petain

• Gość
Odp: Propozycja
« Odpowiedź #1 dnia: Sobota, 02 Paź 2010, 12:59:50 »
Bardzo nam przykro ale nie utrzymujemy stosunków dyplomatycznych z waszym krajem i to z waszej winy. Wypowiedzieliście nam konkordat ,wobec czego jest to równoznaczne z wypowiedzeniem stounków dyplomatycznych . Zatem jako Prefekt ds. zagranicznych nie mamy zamiaru się ustosunkowywać do waszych propozycji.
Nie ma stosunków- nie ma współpracy.

Z uszanowaniem Philippe Petain.

Michał Radziwiłł

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sobota, 02 Paź 2010, 15:44:47 »
Wasza Ekscelencjo

O sprawie zerwanego konkordatu rozmawiałem już z Jego Świątobliwością. Zaszło nieporozumienie. Decyzja naszego Podkanclerzego nie jest wiążąca, gdyż nie ma on prawa zrywać umów międzynarodowych. Za to zamieszanie przepraszamy, wyciągniemy z niego konsekwencje. Co za tym idzie, konkordat nie został zerwany, a w interesie RZeczpospolitej nadal leżą przyjazne stosunki ze Stolicą Apostolską. Dlatego pozwalam sobie podtrzymać moją propozycję.

Z wyrazami uszanowania i przeprosinami za zamieszanie
/-/ arcyksiążę Michał Habsburg-Lothringen-Radziwiłł
Mecenas Wielki Rzeczpospolitej

Philippe Petain

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sobota, 02 Paź 2010, 16:06:11 »
Wasza Ekscelencjo,
 rozumiem i ciesze się z przebiegu sytuacji. Do tej pory myśleliśmy ,że jest inaczej. Mam nadzieję ,chodź to nie ode mnie zależy, że w jakiś sposób Wasz Podkanclerzy zostanie podsumowany za swoje działanie ,które jakże dużo zamieszania przysporzyło obu stronom.
 Rotria równiez jest zdania iż relacje między każdym państwem powinny być przyjazne a nie wrogie ,więc tym bardziej cieszymy się z obrotu sprawy.

Z uszanowaniem Philippe Petain.

Offline Ś.P. Książę Alejandro de Catalan

• Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-0
    • Komunikator ICQ - 19108480
« Odpowiedź #4 dnia: Sobota, 02 Paź 2010, 16:34:46 »
Cóż nie jest winą władz RON że  podkanclerzy ma chore ambicje :). Potwierdzam te słowa, długo rozmawiałem z JŚ i JKM Jerzym II
« Ostatnia zmiana: Sobota, 02 Paź 2010, 16:43:59 wysłana przez o. prałat Alejandro de Catalan OR »
(-)Książę mgr Alejandro de Catalán
-Porucznik wojsk KW
-Szlachcic Królestwa Wurstlandii
-Baron Rzeczypospolitej
-Książę León

Philippe Petain

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sobota, 02 Paź 2010, 17:04:03 »
No tak ,bo niby z jakiej racji RON ma odpowiadać za działania ich podkanclerzego . Ciekawi mnie tylko kim jest ten dżentelmen ?

Offline Ś.P. Książę Alejandro de Catalan

• Przyjaciel kraju
  • Reputacja +0/-0
    • Komunikator ICQ - 19108480
« Odpowiedź #6 dnia: Sobota, 02 Paź 2010, 17:48:50 »
JAKW Ferdynand Radziwił, niegdyś dobry kapłan, biskup, prymas RON, a teraz chciał jakiejś schizmy.
(-)Książę mgr Alejandro de Catalán
-Porucznik wojsk KW
-Szlachcic Królestwa Wurstlandii
-Baron Rzeczypospolitej
-Książę León

Offline Vittorio Paolino

• Obywatel
  • Filar państwa
  • Reputacja +5/-0
    • Status GG
    • Królestwo Surmeńskie
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Sobota, 02 Paź 2010, 23:42:32 »
Bracia!

Wydaje mi się, że wymiana obrazami to bardzo dobry pomysł.  Nawiązując jeszcze do pomysłu arcyksięcia Michała, wydaje mi się, że korzystne byłoby gdyby nasze muzea pożyczały sobie obrazy w celu przybliżenia Rotryjczykom i Polakom kultury tych drugich.

Jego Książęca Wysokość
Vittorio Paolino
,
król senior Surmenii, książę Urbino, etc.

Michał Radziwiłł

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Niedziela, 03 Paź 2010, 10:28:50 »
Będę niezmiernie szczęśliwy mogąc prowadzić współpracę z Państwem Kościelnym. Możemy przygotowywać wspólne wystawy i wypożyczać je sobie wzajemnie - to nie tylko zbliży nasze państwa, ale podniesie poziom kultury w nich.

Vincenzo Botticelli

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Niedziela, 03 Paź 2010, 18:32:47 »
Dosyć tego.

Szanowni Bracia!
Ekscelencje!

Drogi Michale, przypominam Ci, że dyplomacją zajmuję się ja a decyzja o wycofaniu Konkordatu podjęta została przez Jego Królewską Mość Króla Jerzego II więc nikt nie ma prawa jej negować. Na zasadzie decyzji Jego Wysokości Konkordat został wypowiedziany, natomiast teraz Jego Wysokość usiłuje się wybielić i zepchnąć winę na mnie, co mu się nie uda. Za stary jestem żeby mój młodszy brat stawiał mnie w takiej sytuacji  :). Ale to są sprawy między mną a Królem Jerzym II i nikomu nic do tego. Stanowisko władz Rzeczypospolitej nieco się zmieniło, mianowicie Ministerstwo Spraw Zagranicznych podjęło decyzję o anulowaniu swojej uprzedniej decyzji za co przepraszamy, że wprowadziliśmy zamęt.

A teraz nieco do Brata Prefekta ds. Zagranicznych.
Bracie, propozycja została złożona na moje biurko, w związku z czym nie rozumiem sposobu załatwiania sprawy. Głos mam ja, nie Brat bo to jest przypominam Kancelaria Prefekta ds. KNiS PKR a nie Prefekta ds. Zagranicznych, więc proszę o pohamowanie ambicji, za które dziękuję. Sprawa i tak by do Brata z pewnością trafiła, lecz nie ma Brat prawa ingerować w moją pracę - to poza Brata kompetencjami, aczkolwiek rozumuję to jako zwrócenie uwagi i przybliżenie obecnej sytuacji zagranicznej Stolicy Apostolskiej  :)

A teraz kolejna sprawa do Brata Alejandro.
Bracie, nie była to moja schizma, lecz decyzja mojego bezpośredniego zwierzchnika poparta niestety moją aprobatą , za którą teraz muszę pokutować co wielce mnie zniesmacza to ów persony.

Za zajście przepraszam pokornie i informuję, że stosunki dyplomatyczne ze strony RON na linii PKR - RON nie ulegają zmianie.

Co do propozycji mego bratanka - Michała, uważam ją interesującą i wartą rozpatrzenia, przez co jestem jej przychylny i uważam, że owa zamiana o której wyżej wspomniano może dojść do skutku.

Philippe Petain

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Niedziela, 03 Paź 2010, 18:52:39 »
Mam glos albowiem wszystkie działania RON po "teoretycznym "zerwaniu konkordatu mają prawo na moje oceny i reakcje. WAW nie rozumie ,że jesli jakies państwo zrywa konkordat to równoznaczne jest z wypowiedzeniem stosunków dyplomatycznych a to już jest moja rola. Nie ingerowałem bezpośrednio w działania JAW więc nie rozumiem skąd pretensje.

Przepraszam bardzo ale ja nie zostałem  o niczym poinformowany ,przez nikogo i opierałem się na informacjach jakie były mi znane do tej pory.

Michał Radziwiłł

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Niedziela, 03 Paź 2010, 20:04:31 »
Drogi wuju

Mój ojciec zajmuje się dyplomacją tak samo jak i ty. A nawet więcej, bo ma większe uprawnienia. Ja jedynie przemawiam tu w jego imieniu i każde słowo przeze mnie wypowiedziane jest jego słowem.

Od kiedy, drogi wuju, twój podpis zrywa konkordaty? Konstytucja stanowi jasno: król wypowiada umowy międzynarodowe. Mój ojciec dał ci pozwolenie na zbadanie sytuacji, czy mozliwy jest traktat uznaniowy zamiast konkordatu, bo nie widział nikogo na urząd Prymasa. Kiedy jednak wyprowadziłem go z błed, przypominając, że arcyksiaże Piotr posiada sakrę biskupią, prosił mnie o złożenie wniosku u Jego Świątobliwości w sprawie mianowania go Prymasem. W tym czasie ty zerwałeś konkordat. Przykro mi, leż nie posiadasz takiej władzy, drogi wuju.

Proszę cię, abyś sprawę tę omówił z moim ojcem prywatnie lub na forum RON - albo ze mną, gdyż od jutra zastępuję mego ojca. Proszę natomiast, abyś u naszych przyjaciół z Rotrii nie załatwiał naszych wewnętrznych spraw i problemów. Sprawa jest jasna: konkordat obowiązuje. Reszta nie ma znaczenia dla Państwa Kościelnego. A ten temat służyć ma wyłącznie mojej propozycji.

Proszę więc kompetentne władze o decyzję w sprawie wymiany dzieł i przepraszam za zamieszanie, które wynikło. Ufam, że Jego Świątobliwość i Wasze Eminencje nie chowają urazy za całe to nieporozumienie :)

Vincenzo Botticelli

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Niedziela, 03 Paź 2010, 20:35:04 »
Nie masz pojęcia, jaka jest prawda.. Znam ją tylko ja i Brat mój Jerzy, i tak niech pozostanie.

Wracając do meritum.

Jak już powiedziałem, nie widzę w tym nic złego wręcz przeciwnie - dokładne warunki wymiany omówimy w innym terminie.. Może jutro?

Braci Philippe - nic nie szkodzi  ;)

Michał Radziwiłł

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Poniedziałek, 04 Paź 2010, 14:50:05 »
Rozumiem, że ty, mój wuju, jesteś odpowiedzialny za kulturę w Państwie Kościelnym?? Dobrze, zatem z tobą omówię dalsze szczegóły. Proponuję za pośrednictwem GG, którego numer posiadasz. Prawdę mówiąc najdogodniejszym terminem na rozmowę byłoby dzisiejsze popołudnie, akurat mogę je całkowicie poświęcić na sprawy mikroświata :) Aczkolwiek ostatecznie i jutro możemy porozmawiać.

Offline o. Leonard

• Częsty gość
  • **
  • Reputacja +0/-0
    • Email
« Odpowiedź #14 dnia: Wtorek, 05 Paź 2010, 18:44:03 »
Przeraża mnie ta ignorancja i wzajemne spychanie na siebie odpowiedzialności.
Chciałbym zauważyć, że zbiory Muzeum Narodowego są własnością wspólną wszystkich obywateli, należałoby więc w kwestii eksportu dziedzictwa narodowego poradzić się Patriarchy. Tylko jego urząd i jego kompetencję pozwalają na decydowanie w imieniu ogółu społeczeństwa.

W przeszłości z mojej inicjatywy owo muzeum powstało, dlatego pozwoliłem sobie zabrać głos.
(-) o. dr Leonard OFM

- doktor teologii.

"Reguła i życie braci mniejszych polega na zachowaniu świętej Ewangelii Pana naszego Jezusa Chrystusa przez życie w posłuszeństwie, bez własności i w czystości."
- św. Franciszek z Asyżu